Summa sidvisningar

söndag 5 juli 2020

Mina älskade chili



Nu växer mina chili så det knakar. De har haft det riktigt hett en längre tid inne i växthuset men nu har det blivit svalare i.o.m. att regnovädren drar in över vår plats på jorden. Mina chili står alltid i växthuset, de trivs med värme. Stora krukor ska de ha och då blir de som små buskar eller t.o.m. träd. De som bär stora frukter, som Jamacan Bell, måste ju upp i storlek för att orka producera de tunga klockorna.


Som vanligt odlar jag sex sorter. Den fruktiga Aji Lemon, den stora Hungarian Yellow Hot Wax som kan fyllas med ost och läggas på grillen, den vackra Brazilian Starfish, Chocolate Cherry som växer uppåt med runda vinröda frukter, Jamaican Bell med sina stora klockor och så den nya bekantskapen Blue Christmas som jag inte har någon erfarenhet av. Ännu.


Blue Christmas är en mörk chili. Det syntes redan på de små plantorna när fröna hade grott och det syns även nu när plantan fått höjd.
Även blommorna på Blue Christmas är mörka. Vackert lila.


Nedan blommar Hungarian Yellow Hot Wax


Så har vi Brazilian Starfish med gula inslag.


Frukterna har redan börjat titta fram på Jamaican Bell.


Ja då var det bara att vänta på att de ska växa till sig då. Jag brukar plocka dem redan som unga och gröna. Då är de krispigt fräscha och vattenspända. Jag tycker nog att de även är lite mildare än när de är mogna. 

Jag odlar lite lagom starka chili. De riktigt starka tillför inget till matlagningen och är jobbiga eftersom man måste vara försiktig när man tar hand om dem. Även de mindre starka fordrar plasthandskar och det gäller att inte klia sig i ögonen med chili på fingrarna!
När jag mal torkad chili så väntar jag en liten stund med att ta av locket på mixern så att "dammet" får lägga sig. Det orsakar hostattacker annars.


Nu gäller det att ha tålamod tills den första frukten kan skördas. De brukar ätas brutalt råa och hackade på en ostsmörgås. Sen blir det färsk hackad chili fryst i skivor så man kan bryta av en bit när man behöver. Det blir torkad chili också. En del spar jag som de är, andra mal jag i mixern och har som pulver eller blandar med olja och lite salt som tillbehör till maten. 
Så brukar det bli chilisalt på färsk chili, lite andra färska kryddor och vanligt bordssalt. Mixas till en smet som stryks ut på teflonpapper på en plåt och torkas i ugn. Den hårda kakan läggs sen i mixern igen och vips så har man ett smakrikt salt med hetta.





Inga kommentarer: