Jag älskar saffransbröd. Lussebullar, längder, you name it! För något år sedan fick jag smaka saffransskorpor för första gången och då var jag såld. Varje år när det lackar mot jul längtar jag till att sätta tänderna i saffransskorpor. Så kom en kompis och talade om att hon gjorde saffransskorpor enligt Leilas recept och att det var sååå lätt att göra dem!
Jag googlade på saffransskorpor och Leila och hittade det perfekta receptet. Inte visste jag att det var så lätt att göra skorpor! Bara att röra ihop!
Leilas saffransskorpor:
C:a 35 skorpor
Gör gärna dubbel sats. Det hinner du med om du skär skorporna nästan genast när de kommer ut ur ugnen (det är lättast då). Två satser skorpor får rum på en plåt om de trängs lite när de sen ska torkas.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 100 g smör.
Blanda ner 0,5 g saffran och 2 ägg
samt rivet skal av 2 apelsiner.
Blanda de torra ingredienserna:
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker (minskade receptet från 1 1/2 dl till 1 dl och det funkade bra)
(Vill man kan man tillsätta 2 dl skalade pistagenötter eller hackad mandel.)
Rör ihop alltihop. Forma till 3 längder som läggs på bredden på plåten som ska vara klädd med bakplåtspapper. Grädda 20 minuter i 175 grader.
Färdiggräddade skorpor som är skurna på snedden i centimeter- stora skivor. Väntar på torkning. Foto: Rosa |
Skär längderna på snedden i centimeterstora bitar medan de är varma. Lägg med bredsidan uppåt på en plåt och torka i 125 grader i c:a 15 minuter.
Koka en kopp kaffe, ta en skorpa (eller två) och njut av den goda julsmaken av apelsin och saffran!
Foto: Rosa |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar