söndag 23 februari 2014

Lördagskväll framför brasan


Undrar hur många svenskar som tillbringade lördagskvällen framför en glödande brasa, grillandes korv? Jag och sambon var bjudna hem till ett par grannar. Mannen i familjen gör egen korv, typ salciccia, och det var såna vi grillade. Hustrun hade gjort potatissallad.
I väntan på att glöden skulle bli perfekt roade vi oss med att äta choklad ur fina askar.


Vad mysigt det var att sitta i spisvärmen medan fettdropparna från korven sprakade när de landade i glöden. Korven var riktigt god, med ett lagom sting av chili. 
Sen kom det fram vitlöksbröd och ostar och som grädde på moset glass med hjortron som fått ett hastigt uppkok med lite socker. Hjortronen smakade nästan som färska! Som när man tar en sån där mogen "blötgubbe" och stoppar den i munnen istället för i hinken som man försöker fylla.
Det var länge sen jag plockade hjortron men det är något speciellt med de stora glänsande bären som växer på myrarna. Det är inte för intet som de kallas för "skogens guld"!

När hjortronet är moget viker sig foderbladen nedåt.
Plantan är då redo att lämna ifrån sig frukten och fröna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar