torsdag 12 juni 2014
Svavelticka
Den här härliga trädsvampen såg jag igår i skogen. Vilken "kjol" den har, med massor av volanger. Jag gissade på svavelticka och när jag googlade på namnet så visade det sig vara rätt. I England och andra länder åt man den förr, därför kallas den för chicken-of-the-woods. Den har samma smak, konsistens och trådighet som kycklingkött. En del anser att den smakar krabba eller hummer. Smaken varierar tydligen beroende på vilket värdträd den växer på. Vanligast är ek. Men den kan även växa på körsbärsträd och då smakar den utpräglat av kyckling.
Unga exemplar som fortfarande är klart gula och orange är ätliga. Man bör fövälla dem och känsliga magar kan få problem så det är nog lika bra att avstå.
Hjortar däremot tycker om att äta svavelticka. Rå är den svagt giftig och hallucinogen så jag antar att även i djurvärlden finns det dom som har drogproblem. När hjortarna väl börjat äta svavelticka så vill de kanske inte sluta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar