Summa sidvisningar

onsdag 10 april 2019

Iskalla vindar och minusgrader

I veckan gick ryktet om att ägretthäger hade siktats vid Sågdammen i Skultuna så vi åkte dit för att titta. Vindarna virvlade iskalla runt våra kroppar när vi tog upp våra kikare för att skåda den exotiska skönheten. Det var inte bara en! Det var två. Kanske t.o.m. ett par som tänkte boa in sig där. Men visst borde de haft det bättre där de kom ifrån? Åtminstone varmare.



Mufflonfåren i Rytterne har redan reproducerat sig. Två honor spatserade omkring ganska oblygt med sina tre avkommor i närheten av Vikhus säteri. Vid sidan av dem låg baggen och vaktade.



Gårdagen var lika vidrigt kall. Inte alls skönt att vara i trädgården så vad hittar man på då? Jo ena dottern och jag satte på oss riktigt varma kläder, packade kikare, tub och kamera samt fika och begav oss ut till Lövstapumpen. Vägen dit ut från parkeringen lät oss veta att det minsann inte alls var vår i luften. Det kändes kallare än det gjort under hela vintern faktiskt! 

Väl framme i gömslet så stängde vi de iskalla vindarna ute för en stund.


Några tofsvipor, rödbenor och enkelbeckasiner gick omkring alldeles nära oss. De letade mat i vätan och snålblåsten.


Rätt många rödbenor hade hittat dit. Deras drillande läte påminner mig alltid om Gotland. Jag älskar lätet när de flyger eller när de sitter stilla på t.ex. en staketstolpe och varnar.



Nu kändes deras drillande lite missplacerat. Det låg ju fortfarande ett tunt istäcke över en stor del av våtmarkerna vid Lövsta. Tydligen så skrämmer det inte hemvändarna alls. De har bråda dagar nu om de ska hinna hitta häckningplatser, para sig och få ungar som ska växa sig starka för flytt igen i höst.

Ute vid Lövstapumpen kan man skåda många olika slags änder. Skedand, snatterand, stjärtand, kricka, bläsand...
Det kommer och går (flyger) alla möjliga sorter. Den här dagen såg vi även brun kärrhök, fiskgjuse, bläsgås m.m. Nu måste vädret erbjuda våra ankommande gäster lite bättre förutsättningar tycker jag. Inte minusgrader på nätterna och bara några enstaka plusgrader på dagarna. Vi människor behöver också mer värme just nu. Fram med dig sol! Värm oss och låt fräknarna på våra kinder blomma ut i takt med tussilago och vitsippor i backarna. Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia...






Inga kommentarer: