Summa sidvisningar

måndag 13 maj 2019

Vandringar i skogen

 Efter en intensiv tid med jobb i trädgården inför en växtmarknad så tog vi husbilen och drog iväg till vårt smultronställe. Där råder total tystnad vilket är rena godiset för själen. Vi gav oss direkt ut i storskogen för att prova nya kameran men där var det tyst, tyst och åter tyst. När vi kom ut i blandskog så ökade fågeltätheten lite grann. Bäcken låg spegelblank.


 Där bäckar drar fram där trivs kabbelekan. Den blänker ikapp med majsmörblomman. Lika gul och lika blank fast med större blommor. 



Luktviolen är den tidigaste av violerna. Den blommar överallt just nu. Även i min trädgård sprider den sig.


Den lilla harsyran blommar som bäst just nu. Precis som med alla små och låga växter så bör man falla ner på knä för att se deras skönhet. På håll är den lilla harsyreblomman vit men om man tar sig tid att titta in i blomkalken så upptäcker man vackra linjer i lila färger och färger i gult och grönt bland ståndare och pistiller. 


Ormbunkarna är speciella i utspringet. De ser ut som kameleonttungor som väntar på att rullas ut för att fånga en insekt.


Redan nu så står liljekonvaljerna i knopp. Förr blommade de i början av juni, numera så har de väl nästan blommat ut vid det laget.


Blåbären blommar redan. Fulla av granpollen står de där och väntar på pollinering för att vi ska få bär lite längre fram till våra pajer och sylter.


Sippornas blad är fulla av pollen de med. 


Men granarna har precis börjat producera skott. Saftiga skott som jag tänker använda till granskottssirap.


Än så länge så sitter "hyllena" kvar på skotten, väntar man någon vecka till så kan man plocka granskotten utan att behöva rensa bort "omslaget". 


Naturen är full av nyttigheter. Jag kom hem med lite enbär också. Jag upptäckte att de gröna smakade lite som grönpeppar. Nu blir det nog såser framöver på de gröna istället för de mogna blå. 



Inga kommentarer: