Summa sidvisningar

onsdag 5 februari 2020

Hökugglor - igen!

Idag blev det en biltur runt om i norra Västmanland igen. Med fikakorg naturligtvis!
Vid Västerfärnebo hittade vi jätteflockar med kanadagäss och bland dem massor av sädgäss.

Sädgäss med mörka halsar och orange ben

Men vad var det som gick där ibland kanadagässen? Med ljusare rygg och rosa ben.


 Jo spetsbergsgäss. En fem, sex stycken.


Bilturen fortsatte mot Hälleskogsbrännan. Dagen var lite disig. Solen gömde sig bakom molnen. Kanske för att det var några minusgrader häruppe i den brända skogen.


Alldeles innan vi kom fram till den iordningsställda utsiktsplatsen så fick vi se en grå klump i en torraka. Den såg så liten ut på håll men visade sig vara lite större än jag trodde. En hökuggla! Är det invasion på sådana just nu? Med vår för tillfället snöfria natur så kanske ugglor och rovfåglar har ett paradis. Sorkar och möss kan ju inte gömma sig under snön.


När man ser en fågel på håll, en ovanlig sådan, då blir jag lite nervös. Jag vill ju få ett fint foto och det tar sin tid innan linsskyddet är borttaget, objektivet ute och fokus har nåtts.
Som tur är verkar ugglor ha tålamod med oss människor. De verkar inte bry sig, sitter bara där och glor medan man fipplar med kameran.


 Vi hade gott om tid att fokusera och knäppa och ugglan bjöd på sig själv.
 



Vi stannade vid den stora p-platsen och fikade inuti bilen för det blåste snålkalla vindar. Det var bara vi där men vad gjorde det. Sen åkte vi hemåt, via Skinnskatteberg.
Ett tjugotal olika arter blev det under dagen och när vi kom hem gick solen ner över nejden. Perfekt tajming!




Inga kommentarer: