Summa sidvisningar

torsdag 6 februari 2020

ReTuna, det är lycka det!


2015 invigdes världens första återbruksglleria - ReTuna På Folkestaleden 7 i Eskilstuna. Alldeles invid området där man slänger sina sopor. Jag har besökt gallerian många gånger och blir lika lycklig varje gång. Idén med att lämna sina sopor i olika kärl och samtidigt lägga allt användbart som man vill bli av med på samma ställe och veta att det tas omhand på bästa sätt, det är winwin för både människor och klimat.


Inne i gallerian driver olika personer sina affärsidéer. Varje butik får de prylar just den arbetar med. Här finns en underbar blomsteraffär, Ecoflor. Här tar man reda på alla gamla fula krukor och kombinerar dem med växter och prydnader i härliga och vackra kombinationer.


Här finns en butik där man renoverar gamla möbler med diverse skavanker som man sen säljer. AMA har också en butik med egna tillverkade grejer och verktyg, byggnadsmaterial etc. Naturligtvis finns det mycket begagnade kläder också.


En IT-hörna med tekniska prylar finns - re: Compute IT. Gissa vem som försvann in där?


Flera av affärerna tar inte bara hand om prylarna utan de fixar även till dem. Målar om t.ex.


Här finns en sportbutik - ReBuyke


Stadsmissionen driver en butik med både kläder och inredning.


Studio Sanjaki gör om en del prylar men har även fina originalprylar.


Eva's Bokhörna drivs av en kvinna som brinner för böcker. Den fanns inte sist jag var där men det är klart att böcker ska ha rum också på ett sånt här ställe.


Axelinas var nytt för mig, Utifrån syntes lite kläder men vilken guldgruva för en kreativ person när man kom längre in i butiken! Axelinas tar tillvara på stickor, virknålar, knappar, garn, tråd, band, tygblommor...
Gamla silkestrådsrullar glänste i olika färgskalor. Nålbrev och trätrådrullar är nostalgi för mig. Tänk vad folk var försiktiga om allt de hade på den tiden när man inte hade så mycket. En liten förpackning med tio synålar vårdades som den största skatt.


Inne på Axelinas hittade jag stickor som jag behövde. Strumpstickor och en rundsticka i rätt storlek och längd och ett garnnystan. Totalt 25 kr!


Efter en fika på serveringen på övervåningen med hembakad gokaka och smörgås kände jag mig så nöjd. Det finns bara en sak som gör mig irriterad när jag lämnar ReTuna: VARFÖR FINNS INTE SÅNA HÄR GALLERIOR/AFFÄRER I ÅTMINSTONE VARJE STOR STAD? Ska det vara så svårt! ReTuna har funnits i fem år och har besökare från olika länder som studerar konceptet. Vad jag vet så finns det inget liknande i Sverige, än.
Jag bara väntar!

Inga kommentarer: