Summa sidvisningar

torsdag 26 september 2013

Mobiltelefoner och kontroll

Att jämt vara nåbar och tillgänglig via olika media som t.ex. mobiltelefonen gör inte bara folk stressade utan ökar även sårbarheten. Mobiltelefonen är ett utmärkt redskap för den som har kontrollbehov och underlättar för dessa människor att utöva kontroll närhelst de vill.
Jag tycker lite synd om de ungdomar som växer upp med en mobiltelefon som är på i alla sammanhang. Den som inte är så stark har svårt att stå emot den här typen av kontroll. Unga människor formas lätt och senare blir det en vana att alltid genast svara på samtal och sms. Den vanan kan sen vara svår att ta sig ur för man förväntas svara på en gång.
Jag har märkt att en del kvinnor alltid har telefonen på när de lämnar hemmet, även om de ska iväg på lite s.k. egentid. Under den tiden händer det att både man och barn ringer om de mest triviala saker som de borde kunna klara ut själva. Det här ”ofoget” gör att mamma/fru alltid finns till hands. Efter sådana samtal ser jag tjejerna tappa fokus, bli stressade och ha svårt att koppla av. Ibland undrar jag om det kanske t.o.m. var det som var meningen. "Mamma ska hålla sig hemma, då blir det inte så här jobbigt för oss alla!" 

Du som har barn som börjar dejta, se upp med den här typen av kontroll. Föregå med gott exempel och stäng av telefonen när du umgås med andra. Av respekt för dem du är med och för din egen skull. Sätt gränser. Det som verkar vara ett vanligt telefonsamtal kanske i själva verket är ett sätt för en partner att få kontroll.

Var lite uppmärksam men sluta inte uppskatta ett vanligt, trevligt telefonsamtal när det handlar om omtanke och respekt!

 

 

 

Inga kommentarer: