Summa sidvisningar

torsdag 2 april 2015

Växthus - så här gjorde vi

Ett växthus börjar i tanken. Har man väl fått det på hjärnan kan man liksom inte hejda flödet... Den här gången var det sambon som kom med idén om att skaffa ett växthus. Jag har aldrig velat ha ett eftersom vi bor i en bra zon. Men hans ord naglade sig fast och jag började fundera. Man behöver ju inte ha växter i ett växthus! Jag har över tusen arter i trädgården så det räckte med det. Vi bestämde oss. Här skulle inte odlas några växter för det var ju bara att dra ifrån gardinerna så hade vi utsikt över en stor del av trädgården. Här skulle odlas relationer!

En fördel med att förbereda växthusets plats var att vi fick bort ett jobbigt stenparti som gräset börjat invadera och att de yttre regionerna på tomten just på det här stället gjordes fina. Det här hörnet längst ner mot ena grannen hade varit lite av en, medvetet, bortglömd plats. Vad skulle man göra där? Men det blev ungefär som när man tapetserar ett rum. Det för med sig ännu mer. Nya möbler, nya detaljer... 
Nu är "platsen som Gud glömde" t.o.m. värd att ta sig en extra titt på.

Jag sparade ingen tid. Under sommaren förbereddes en gammal sittgrupp som grannen skulle kasta. Jag bad att få den och lät bryta färg i en mild, pastellig men ändå solgul kulör.



28 augusti 2014 lades markduk på den notoriskt förberedda platsen.


29 augusti lades grus på markduken



2 september kom cementplattorna på plats

  

1 oktober anlände växthuset från Willab Garden: Maxi 4 - 14,1 kvm.
Bredd 3,09 m, längd 4,57 m, höjd vid taknock 2,5 m och 2,01 nertill.
Vi hade valt till en lackerad stomme i mörk grön färg och dubbla dörrar 
för att få in rullatorerna om några år. 
Tre vädringsluckor ingick i priset.  


Herregud vad mycket prylar som skulle plockas ihop!!! Men båda är vi rätt organiserade och jag måste säga att det gick förvånansvärt bra ändå.


2 september, dagen därpå, var stommen rest. Notera att vi låtit cementplattorna gå en bit utanför växthuset. Tanken var att man skulle kunna ställa krukor där om man ville.
Men nu var regnperioden inne. Det tog ett bra tag innan vi kunde sätta i glasen. 
Vi ville ju att det skulle vara torrt ute när vi satte igång. Glas är ju glas!


17 oktober var glasen isatta, fåtöljer med fotpallar och tillhörande bord inhandlade och hela växthuset pimpat. Vi invigde med champagne. Gissa om vi mådde!


IKEAS gardinstänger passade precis, eftersom de är reglerbara! 
Vi köpte svarta stänger som passade bäst till den mörkgröna stommen.


IKEAS upphängningsanordning till stängerna passade också precis! De kunde dessutom fästas på befintliga muttrar!!! OCH IKEAS plastkåpor som skall dölja fästena kunde också träs på. Undrar om Willab garden och IKEA vet om det här???


Jag varvade gamla bomullsgardiner med bambumotiv med IKEAS tunna gardiner i 100% polyester (280 cm breda och 250 cm långa. Klipps bara av efter behov!). Eftersom de är gjorda av syntetmaterial lär de inte få mögelfläckar i alla fall och man kan ha dem ute året om. Vi köpte 8 par, alltså 16 gardiner, för att få lite lagom skydd mot solen. 
Vad gör det när de kostar 29:-/paret! Om vi tycker det behövs så köper vi 16 till...


En gammal tidningskorg från 50-talet med "bord" uppepå blev en bra avställningsyta 
bredvid den ena fåtöljen. 


Av en vän fick jag en citronkvist på födelsedagen som jag genast "avsatte" för  växthuset. Den fick senare sällskap med ytterligare ett par citroner i en skål och nu till påsk en buddhastaty.


Någon vecka efter det att växthuset var klart var vi tvungna att lämna växthuset för säsongen. Det blev för kallt! Det kändes jobbigt.
Året övergick till 2015. Sen kom snön. Åh vad man längtade...


Våren kom och vi lade in plattor på golvet för att slippa gå direkt på de kalla cementplattorna. Numera finns det en hel del olika mönster och färger att välja på till skillnad mot förut när de nästan bara hade de här "gyttrigt" mönstrade. Vi beställde på nätet och hämtade på Byggmax. Ett barn kan lägga dessa golvplattor. Sambon använde en gummihammare. Bara att "knacka ihop" dem. Går som en dans. MEN man måste vara vuxen för att fixa till så de passar in på slutet. De måste ju sågas till. Sällan har man väl sån tur att den yta som man ska plattlägga är exakt lika stor som de plattor man beställt!


För att mildra det intensiva ljuset lite, så kostade vi på oss fler gardiner från IKEA nu i veckan. Borta vid fåtöljerna och ovanför våra huvuden skärmade vi av två glaspartier. 
Idag är det den 2 april och skärtorsdag. NU känns det lilla glashuset färdigt!


Dessa takgardiner är uppspända med spiral som fästs innanför de befintliga 
muttrarna i växthusstommen längst upp vid taknocken i mitten av taket. 
Tänk, de passade precis där de också! 
Claes Olson har det mesta för händiga hemmafixare. En förpackning med 5 meter plastad spiral samt öglor och krokar. 


Men tala inte om det här för Willab Garden! 
De vill nog sälja sina egna produkter och tillbehör...





3 kommentarer:

Unknown sa...

Hej! Har precis färdigställt ett likadant växthus så tack för alla tipsen om gardiner och sol(och grann-)skydd! Willabs egna saker är ju ganska dyra. Ska nog förbereda detta redan nu i vinter så man är klar att njuta till våren! Ska titta på golv hos byggmax också fast än så länge har vi bara grus.

Anonym sa...

Alltså, TACK! När jag googlade gardiner i växthus så kom din bild upp först. Jag såg den i höstas och läste din text, sen har jag gått och funderat hela vintern och ska göra något liknande nu. Jag mindes dock inte att det var den finaste bilden OCH de bästa tipsen på samma ställe. Nu ska jag också shoppa för att göra ett mysigare växthus! TACK för all inspiration och shopping-hjälp!

Unknown sa...

hej hur gjorde ni med sockeln? gjut ni eller ställde ni sockeln direkt på betongplattorna?