Summa sidvisningar

söndag 18 januari 2015

Metervis med korv!

När jag jobbade på ICA-skolan, en gång i tiden, så fick personalen ibland vara med och göra julmat i skolans stora kök. Från grunden. Vi malde lever och gjorde pastej och vi gjorde smet till prinskorv och stoppade korvar och lärde oss knyta ihop dem fyra och fyra. Det var en upplevelse och mycket roligt att i glada arbetskamraters lag fixa mat tillsammans under kunnig ledning av våra köttmästare och matprofeter.

En av våra grannar, som kommer från Slovenien, har gjort korv sen han var barn. Han brukar passa på när det är specialpris på fläskkarré och tillverka några meter korv, typ salsiccia. 


Kryddningen sitter i fingrarna på honom. Han tar några nävar salt och en massa malen svartpeppar och knådar in alltihop. 


Ytterligare en smakförstärkare är pressad vitlök som legat och dragit i rödvin. Han silar bort vitlöken och blandar in vinet i smeten. Så har vi grunden till korven!

Fläskkarrén kostade 29:90/kilot i veckan! Grannarna kom över och undrade om vi skulle slå till. Kul tyckte vi och nappade på idén. 
Hemma förberedde vi köttet genom att skära bort de tunna benen. När vi sen kom hem till grannarna så skar Alois bitarna i mindre strimlor och lät dem sen passera kvarnen. Sen experimenterade vi med lite nya smaker. Sambon och jag ville göra en, av chili, superhet korv och en med kryddning av garam masala. Det kändes som att det borde bli en bra blandning. 
Den tredje högen av vår del av smeten kryddade vi med tre olika sorters peppar. Nymald rosé-, vit- och svartpeppar samt lite riven muskot.
Sambon, som aldrig gjort korv tidigare, knådade smeten som om han aldrig gjort annat. Se bara hur fort han arbetar in kryddorna, på bilden nedan!


Vartefter våra blandningar var klara stekte vi små provbitar för att smaka av smeten. Det smakade jättegott. Efter första försöket! Chilikorvens styrka rullade runt i gommen som en sydamerikansk tornado och garammasalakorven tog oss direkt till Indiens färgglada och doftfyllda kryddmarknader. Wow!

Sen var det dags att trä svinfjälstret på korvhornet och börja stoppa korvarna. Alois kan det här så det blev fina och jämna korvar. Jag återupplivade mina glömda kunskaper av hur man knyter ihop korvar i långa rader. Det är inte så svårt. När man vet hur man ska göra!


Nu kan jag kalla mig korvmakare! Jag och sambon gjorde tre meter korv idag. Grannarna gjorde lika mycket. Sen blev vi bjudna på burgare av smeten och till dem en god fetaostsallad. Tänk vad roligt det är att göra något nytt men framför allt att göra saker tillsammans! 


Tack Anja och Alois för att vi fick vara med er och göra korv idag! Det var så kul så vi kommer igen så fort det blir extrapris på fläskkarré!

1 kommentar:

Eva sa...

Vad roligt att stoppa korv tillsammans, och lära sig något nytt - och vad uppfinningsrika ni var med smakerna. Tre meter - inte dåligt!
Kram Eva