Summa sidvisningar

söndag 14 augusti 2016

Bussresa med STA Mälardalskretsen 13 augusti 2016

Första stoppet på lördagens bussresa med Trädgårdsamatörerna var Linuddens plantskola i Nyköping. Där intog vi även medhavd fika. Jag, sambon och våra kompisar började med fika och smörgås för vi behövde lite energi för att sen vara redo för att leta "vill-ha-växter".


Cardiocrinum giganteum, en lilja som blir flera meter hög, tog nog de flesta med storm när vi började vår shopping. Så stor, så magnifik, så wow!

 

På Linudden får man se upp med var man sätter sina fötter för där blandas stenläggningar med gräs och lite ojämnheter i en lagom charmig mix. Mina progressiva glasögon gjorde det inte lättare för mig...


Saxifraga longifolia i sin rätta miljö på en mur. Vill ha! Så då gäller det att leta rätt på var stenpartiväxterna står. Där borta. Jaaaa, nu är en av de små "sjöborrarna" mina!


Många besökare föll för den här vackra ormroten. Blommorna vajde en bra bit ovanför plantan och bedårade oss med en riktigt härlig mörkröd färg.


Jag åkte därifrån med en jasminreva (Jaborosa integrifolia), ett gul- och grönstrimmigt hakonegräs, en väldoftande guldbandslilja, en kruka full med spindelvävstaklökar "Minimum", saxifragan och två nya codonopsis till min "samling". Under senare år har jag fastnat för dessa codonopsis. De flesta av dem klättrar, som klematis. De får långa rötter som går djupt och bladverket luktar ofta lite "unket". Har de väl etablerat sig så finns det inget som kan stoppa dem. 

T.v. slingerklocka/Codonopsis convulvulacea var. forrestii. T.h. klätterklocka/Codonopsis vinciflora. Båda inhandlade på Linudden.

  

Jag studsar därifrån lycklig över mina inköp. Björn lämnade dessutom 10% till oss Trädgårdsamatörer. Det gjorde inte ont.


Sen var det dags för lunch på Rasta i Nyköping och så vidare till en av två privata trädgårdar. Majut och Lars Gunnar Närholm i Hagnesta tog emot i sin relativt nya trädgård. De köpte ett torp för åtta år sedan, byggde nytt hus och började sen anlägga en trädgård. På bara sju år har de bearbetat hela sluttningen bara genom att vända på grästuvor, fylla på lite jord och plantera. Mest azaleor, rhododendron, barrväxter, ljung och andra växter som passar i den här marken. 



Utanför tomten som är skyddad så gott det går från rådjur, harar och vildsvin börjar storskogen.


En stor trädgårdstomte säger åt oss att vi ska vara varsamma om Närholms växter när vi nu fått förmånen att träda in i deras paradis.


Surjordsplanteringar blandas med vackra arrangemang. Här växer en zebragräsrugge och en liten lönn bakom en sten med fåglar.


Alunrot verkar finnas i hur många olika färger och kombinationer som helst. Här lyser en limegrön sort.


Om man bor mitt i skogen, som Närholms, så är vatten en bristvara. Men det får gå ändå. Majut sa att det inte var något större problem: - Växterna kommer igen!
I den annars torra omgivningen frodades röda näckrosor och kameleontblad i en damm. På marken klänger murgröna.  


Den exotiska Yucca filamentosa blommade som bäst när vi var där. Visst är det nåt speciellt med den!


En hel del matnyttigt fanns i odlingar runt huset. Brytbönor, bondbönor, tomater, lime, persika...


Tarja Kalnins såg till att vår Facebookgrupp uppdaterades under resan. Dagsfärska nyheter alltså! 


Alla inköp lyckas inte. Det vet varje Trädgårdsamatör. Den här tallen klarade inte ens ett par veckor på ny plats men utgjorde ändå ett vackert inslag i trädgården med sin fina rostbruna färg. Lars Gunnar har dock inte givit upp. Den får stå där tills nästa år. Kanske kommer det ett nytt skott nånstans?


Vi hittade också en hörna med växter till försäljning. De flesta av oss var där och botaniserade bland azaleor och annat. Trädgårdsamatörer som har växter till försäljning är en tillgång eftersom man kan fynda ovanliga växter. Och vad skådar mitt norra öga! En Codonopsis! Majut hade inget namn på den men man behöver inte veta allt. Tids nog så hittar jag den på internet.

En klocka på Majuts egen Codonopsis fanns kvar så
jag fick se hur den såg ut. De andra klockorna hade
redan vissnat och börjat bilda svulstiga frökapslar.

Många codonopsis är lite oansenliga på utsidan. Men om man gör sig besväret att titta in i blomkalken, då öppnar sig en ny värld!


Efter den här upplevelsen var vi fikasugna och åkte vidare till Länninge gård där Helen Länninge och Janne visade upp sin 8000 kvm stora trädgård med handgrävda dammar.
Elisabeth Ivarsson hade bakat bullar och kakor och vi fick hämta fika i bussen och sen slå oss ner någonstans i den stora trädgården. Det var svårt att välja för oaser fanns det gott om.




För några år sedan bestämde sig paret Länninge för att de ville ha vatten i sin trädgård. Så numera tar de vatten från en närbelägen sjö och har rofyllda vattenblänk lite här och var. Och kan vattna rabatterna när det behövs.


Precis som i min egen trädgård växer lingon i torven. I torv finns det massor av frön. Tro inte att ett snyggt tillskuret torvblock kommer att se likadant ut efter några år! Där kommer att frodas ljung, lingon, mossor, lavar... Mina block är inte ens fyrkantiga längre för både ekorrar och skator har snott bitar av dem till sina bon.



Solen kom så småningom fram den här dagen och vad kan vara härligare att lyssna på en varm sommardag än ett porlande vattenfall?


Montbretia crocosmia, kanske sorten "Lucifer", är en otroligt vacker växt. Inte härdig i vårt klimat och måste grävas upp på hösten hos de flesta. Men inte här i Länninge!


Agapanthusen tar de nog in för frostfri förvaring under vintern, i allal fall.


En hög astilbe i vacker rosa färg

En annan rosa perenn men lite ljusare var Länninges egen höstflox. En hög en, som uppstått när vita och mörkrosa flox blandat sig. Den återfann man i höga och stora ruggar lite här och där. En sån skulle man vilja ha...


Vad vore en trädgård utan sitt- och liggplatser för avkoppling mellan ogräsrensning och vattning? På den här stranden kan man få känna sanden kittla mellan tårna.


Blir det för varmt så tar man ett bad!


På några ställen hade bokar planterats intill varandra för att skapa olika rum. Sen hade grenar och lövverk tagits bort i mitten så att fönster bildats. Ytterligare några andra bokar bildade en portal över en grusgång.


Vad vore en trädgård utan klättrare. Här en vit klematis ovanför rosa astilbe, mot en mörk vägg.


Fantasi och kreativitet inspirerar mig mer än nåt annat. En rosa klematis mot ett murket träd med stora gröna blad som marktäckare blir ett exotiskt inslag som hämtat från tropikerna. Bladen är dessutom ätliga. Rabarber!


Nu orkar vi inte med fler intryck. Nu måste vi hem och smälta det vi sett. Och gräva ner det vi köpt. Minnen från en mycket trevlig resa. Tack ni som jobbat så att vi andra fick njuta av en dag på några smultronställen i Sörmland. 






1 kommentar:

Elisabeth sa...

Nästa år ska jag försöka att åka med :) Ni verkar ha haft det hur mysigt som helst ! Kul med lite shopping och en massa ny inspiration :)
Kram