Summa sidvisningar

söndag 15 januari 2017

Mandelmanns bröd

Vissa tv-program berör en mer än andra. Att få förmånen att följa folk som bjuder på sig själva ger mer än annat. Att lyssna på personer som har något att berätta. Såna som inte stannat utan går vidare, vill något med sitt liv och ser utmaningar som något positivt. Såna som försöker göra sina liv bättre. Lars Lerin är en sån person. "Vänligen Lars Lerin", som är namnet på hans program där möten sker mellan människor och får det att spraka lite grann, är verkligen ett passande namn. Vem kan bli arg på Lars? 

Jag följer även "Stjärnorna på slottet", "Så mycket bättre" och alla andra program där folk får komma till tals. Där man får höra berättelser ur det verkliga livet. Det är inte många som gått igenom livet utan diverse svårigheter och vi kan lyssna, lära och dra egna erfarenheter ur andras berättelser. Livsöden är så intressanta, hur det än ser ut.

I torsdags började ett nytt livsstilsprogram "Mandelmanns trädgård". Det är härligt när folk lever sin dröm. Att leva nära naturen är att leva "på riktigt". Nu har ju vi i Sverige det så bra att vi kan leva våra drömmar om vi satsar och vill.  


Mandelmanns lider ingen nöd. De kan betala sina räkningar. Friheten att leva som de gör betalar de med sin tid. När korna ska kalva då kan man inte ligga och dra sig. Då får det ta den tid det tar.

Idag gjorde jag och sambon Gustav Mandelmanns bröd. Nästa gång jag bakar det kommer jag att modifiera det lite grann. Bl.a. för att passa veganer.

50 gr smör/alt. vegansmör (smält)
5 dl mjölk/alt. havre- eller sojamjölk
12,5 gr jäst = 1/4 dels paket
1 msk honung/alt. socker
0,5 tsk salt
0,25 tsk hjorthornssalt
1 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl 
Degen får inte bli för hård. Låt vila 20 min. Ta ut 16 delar, rulla till runda bullar och kavla ut dem med mjöl och kruskavel till till tunna bröd. Grädda i stekpanna 2 min. 




Hemgjort bröd, fortfarande ljummet med enbart smör på är himmelskt. Vi twistade till det ytterligare med ost och purjolök och det gjorde inte smaken sämre! 


Inga kommentarer: