Summa sidvisningar

söndag 15 april 2018

Nyttigt och "var mans egendom" - Nässlor

Snart spirar allt i naturen och det är fullt med klorofyll och nyttigheter. Men i vår tillrättalagda värld är det väl lite för enkelt att gå ut och plocka det nyttiga utanför husknuten eller under en promenad. Man köper hellre importerat och långtransporterat. 

En ajurvedaläkare som jag en gång besökte tyckte att vi svenskar var tokiga som inte insåg vilka skatter vi har i vår natur och att de dessutom är GRATIS! Han menade att det som är ätbart och fräscht och grönt, speciellt på våren, ska plockas och konsumeras. Eller plockas och frysas in och konsumeras. Han nämnde kirskål som en av våra naturtillgångar och som vi benämner som ogräs! Kirskål står nog längst ner på skalan men om en svensk tv-kock pratar ramslök t.ex. så är det det som gäller om man ska laga mat av rang.

Ett av de första ogräs som grönskar är brännässlor. Varje år gör jag åtminstone en nässelsoppa. Med hårdkokt, hackat ägg i. Nässlor doftar så gott. Blommigt och fräscht på nåt sätt. Jag tar på mig handskar och går ut och skördar de späda skotten. 1-2 liter räcker till en god soppa. Man förväller dem i saltat vatten, hackar dem sen och låter dem puttra i smör en stund, häller på lite mjöl och rör om och späder med vatten eller grädde (beroende på vilken typ av soppa man vill ha), smakar av med salt och peppar och vips har man en nyttig soppa. Toppas med hackat ägg.

Efteråt fortsätter jag att plocka nässlor ett tag in på försommaren och torkar i omgångar tills jag har minst en papperskasse full. Jag har läst på om hur mycket nyttigheter de innehåller och det är verkligen inte lite. 

En stor bricka full med klorofyllstinna nässelskott.

Såna här späda skott är bäst till soppa.

Jag tycker att det är både roligast och bäst att plocka nässlor när de precis kommit upp. Då är de mjuka och lätta att nypa av men det går lika bra att plocka stora exemplar om de ska torkas och "omvandlas" till pulver.

Blommande nässla.

De får då torka ordentligt på brickor och sen mixar jag dem med stjälkar och allt i en mixer tills jag får ett lagom fint pulver som jag kan strö över min morgonfil. Ett par teskedar räcker till dagsbehovet. Och hör och häpna: Nässelpulvret innehåller c:a 70 vitala ämnen!!!
Du behöver knappast några andra vitaminer under vinterhalvåret om du har en burk med eget nässelpulver.

Det här är en bråkdel av alla ämnen som nässlor innehåller:

Acetylkolin
Aminosyror
C-vitamin
Flavenoider
Folacin
Folsyra
Fosfor
Glykosider
Histamin
Magnesium
Mangan
Myrsyra
Järn
Kalcium
Karotin
Kisel
Kiselsyra
Klorofyll
Koppar
Krom
Natrium
Xantofyll
Zink



Inga kommentarer: