Summa sidvisningar

torsdag 19 april 2018

Trädgården är på gång nu


Det var inte längesedan snö och is låg som ett kallt täcke över vårt landskap. Nu blommar kejsarolvonet intill vår husvägg. En buske som vi fick överta från ett par som bodde på Bäckby i Västerås. De hade haft busken i flera år och aldrig sett den blomma. Så den fick flytta till oss. Efter ett år hos oss så blommade den för första gången. Nu har den vuxit till sig både på bredden och höjden. Det är nåt visst med de där första!


Den blommar för fullt just nu. Med en svag doft av puder...

Tibasten är nästa på tur. Busken har jag stammat upp från början för att den inte ska bli så yvig. Doppar man ner näsan bland blommorna så känner man att den doftar gott den med.


Vintergäck är också tidig. Som gula solar står de där en dag nästan på en gång efter att isen smält.


Kejsarkronan med sin speciella doft trotsar kyla och is. Här framför en jättevallmo som redan sträckt upp sina gröna blad. 


I samma stund som kejsarkronans knopp lämnat jorden på våren så finns de röda liljebaggarna där. Jag klämde ihjäl ett tiotal. Jag tror att de sover bredvid liljans lökar. Så att de ska känna minsta vibration när plantan vaknar och kan börja äta på den och så småningom lägga sina orange larver i en klutt med bajs under liljans blad.

   

Klockjulrosen är vintergrön men nu har klockorna öppnat sig och blottat sitt inre. De verkar vara på väg att slå ut.


En mycket vacker krokus med speciell blå färg blommar nu i knippen lite här och var. Bina har redan hittat dit.


Rosenplistret blommar i söderrabatten. 


Snart är allt precis som det ska. I år igen.

Inga kommentarer: