Summa sidvisningar

torsdag 13 juli 2017

En trädgård att längta till!

Ikväll var sambon och jag och tittade på en trädgård utanför Köping. Den tillhör Lena och Torsten, ett par Trädgårdsamatörer. Länge hade vi pratat om att hälsa på och nu blev det äntligen av. 
Vilken underbar trädgård de hade! Helt i min stil med massor av spännande växter, träd och buskar och hela hav av vackra marktäckare på vissa ställen. Det första jag fastnade för var en otroligt vacker perukbuske. En speciell sort där bladen hade röda kanter. Det skulle visa sig att det även fanns andra buskar i mörka nyanser, t.ex. en mörkbladig hassel.


Där fanns korneller med både gröna och röda stammar och pilar av olika sorter, bl.a. en med vågiga grenar. I den här trädgården går man på gruslagda gångar och upptäcker en massa nytt bakom varje "kurva". En "överraskningarnas trädgård" där man skulle kunna gå runt, runt och hela tiden upptäcka nya växter som man inte såg nyss. Trots att vi gick runt hela trädgården så kändes det som om man missat en del...

En rosablommande kransveronika sträckte sig högt över ett hav av rosenplister med silvriga blad med gröna kanter. På en stubbe stod ett par hästhuvuden i betong som Lena tillverkat.


Stora himmelsblå riddarsporrar prunkade ihop med rosablommande fetbladsväxter. På andra ställen fanns dessa suckulenter även med vita blommor.


Många olika funkior såg jag. En del av dem har vackrare blommor än andra.


Den röda trolldruvan (Actaea erythrocarpa) hade blommat över men de vackra bär som kommer efter är som blommor i sig.


På flera ställen klättrade den perenna luktärten som vi kallar rosenvial. Doftar inte mycket men överraskar med massor av blommor när den väl etablerat sig. En ljusare variant fanns också som var vit och ljuslila.


Kermesbäret hade nästan blivit som ett ogräs i den här trädgården. Många stora plantor fanns i en rabatt och Lena och Torsten fick gallra bland dem för att de inte skulle kväva de amerikanska blåbären.


En stor damm med vita, gula och röda näckrosor kändes som trädgårdens hjärta. Därifrån hördes ett stilla porlande, svalkande en dag som denna med sol och värme.


Stora ruggar med mjuka lammöron i blom omgav dammen, liksom hostor, ormbunkar och rodgersia.


En träbro ledde oss över ett vattenfall kantat av kullerstenar. Det höga strålögat blommade med jättelika, prästkrageliknande, gula blommor mot en fond av gröna, frodiga träd som ramade in trädgården och gav den lugn mot hårda vindar utifrån fälten.


Det fanns även en damm till ankorna och ett inhägnat område för den vackra tuppen och hans lika vackra hönor. 

Många olika sommarblommor fanns på de stora altanerna men även i rabatter bland perennerna.


En egyptisk? katt tittade fram mellan en storblommig begonia och en julkaktus.


Lenas bror hade bidragit till lite djungelkänsla med sina enorma huvuden i betong. De var placerade bland murgröna och annan grönska och man fick lite känsla av att ha hittat gamla lämningar från ett sedan länge dolt tempel långt inne i någon regnskogs dunkel.


En högrest kvinna blickar ut över trädgården, bland den rödstammiga kornellens grenar som då och då måste klippas för att hon inte ska försvinna helt.


Ytterligare exempel på den kreativitet som syntes lite här och där i trädgården.


Det var inte mycket som växte under det täta pilträdet men det gav en spännande skugga åt den nakna jorden. Murgrönan gjorde sitt bästa för att ta marken i besittning. 


Torstens specialiteter i trädgården visade sig vara de växter som fanns i stora krukor och inte var riktigt vinterhärdiga. Det var enorma gul- och grönrandiga agave, apskräck och jättepalmliljor som blommade överdådigt med gulvita blommor.


Lena och Torsten äter mycket grönt och det avspeglade sig i Lenas stora odlingar. Hon odlade egna physalis, kronärtsskockor, blekselleri, jordgubbar, björnbär, ärter, lök, aubergine, krusbär, squash, jättepumpor, vindruvor m.m. T.o.m. blomkål, som hon förärade oss med när vi skulle åka hem. Innan dagen var till ända hade jag och sambon delat broderligt och ätit upp hela huvudet. Det kan man kalla lyx, att få äta hemodlad blomkål! Det var en ny upplevelse för mig.


Vi avslutade besöket med fika på altanen. Lena hade gjort sockerkaka, sa hon. Den hade hon lyckats dölja bra för ovanpå låg ett lager av hallonsylt, massor av grädde och en mängd stora, fina svenska jordgubbar.


Vi satt länge och pratade men "bytte altan" när solen stekte lite för mycket på det ena stället. Från den mer skuggiga altanen kunde vi höra plasket från den stora dammen medan vi fortsatte prata. 

Så var vi tvungna att åka därifrån, en liten hund väntade ju därhemma. Vi åkte inte hem tomhänta heller. Jag blev lycklig ägare till ett par jättestora taklökar i rött. När jag ser dem sen i min trädgård så kommer jag nog att tänka tillbaka på denna underbara dag då vi fick besöka en trädgård som verkligen är gjord med kärlek till det som växer. Den har sakta växt fram under åren och varsamma händer och hela tiden utökats med nya spännande växter från olika håll. Jag känner mig hedrad över att några av mina växter har fått ett nytt hem hos Lena och Torsten. Där har de det bra i den mångfald som berikar. 

Jag fotograferade en hel del under besöket men det mesta är ju "ofotat". Det fanns så mycket mer! Vi åker hemåt i sommarkvällen och lämnar denna härliga trädgård bakom oss. Jag längtar redan tillbaka!







Inga kommentarer: