Summa sidvisningar

onsdag 12 juli 2017

Gult är fult!

Att det går mode i trädgård är inte konstigt. Men när det går så långt så man flyttar ut inredningsivern utomhus och börjar pimpa trädgården så att den ska färganpassas till väggar och tak då har man missat nåt. Tycker jag! Men vem är jag att bestämma hur folk ska utforma sina trädgårdar? Så låt dem hålla på att välja blommor vid altanen utifrån tapetfärg i vardagsrummet eller låta alla rabatter gå i ljuvt rosa, därför att hela hemmet är rosa. Ibland undrar jag hur mannen i huset trivs bland alla änglar, ljus, rosetter, nallar och ljuva spetsar? Hur kul kan det vara att bjuda kompisarna på herrmiddag bland rosa tyll och fluffiga kuddar? Men i min trädgård finns inga fördomar, där är alla välkomna. Eller? Är verkligen maskrosorna, revsmörblommorna, brunörten och murrevan välkomna? Och hur är det med mördarsnigalrna, trädgårdssnäckorna och liljebaggarna? Nja, jag är nog fördomsfull i alla fall, måste jag erkänna...

Hos mig får det gula fritt spelrum. Gult mot vårt svenska gröna landskap är bland det vackraste jag vet. Just nu blommar de gula smörblommorna ute i kohagarna på landet. Vilken kombination! Jag har en kulle full med olika gräs och gula blommor. Allt samlat på ett ställe. Där blommar gula liljor.


Nattljusen lyser som solar trots namnet.



På samma kulle blommar Allium obliquum, en limegul lök.



Ett annat nattljus är Oenothera pumila, dvärgnattljus som ger små fina plantor lite här och var på torr jord. Skogsvallmo är också gul.


Liksom den fyllda revsmörblomman. Visst är den lik en ranunkel?


Strålrudbeckian lyser i rabatterna långt in på hösten. De är nästan självlysande.


De höga rudbeckiorna fyller sin funktion i utkanten på trädgården p.g.a. sin storlek. De är manshöga. Men de ger blommor till mina buketter länge, länge.


Gulklint (Centaurea macrocephala) är en jättestor klint med stora gula blommor.


Gulsippa finns i min trädgård, både som enkel och som här i en fylld variant.


Gemsrot (Doronicum orientale) är en vacker "prästkrage" som går i gult den med.


Franska kungsljus sprider sig med vindens hastighet och har en pålrot som är svår att få fatt på när den väl etablerat sig. På min gröngula gräskulle får den vara kvar i några få exemplar. Jag håller koll på dem och klipper bort blomställningarna så fort de blommat över, innan de går i frö. Visst är de maffiga!


Gult är inte fult. Gult är bara mer eller mindre modernt! Precis som rosa.



Inga kommentarer: