Summa sidvisningar

fredag 17 januari 2020

Tävlingar för oss som gillar fåglar och natur

Alla i vår familj är intresserade av naturen och det som finns i den. Mitt växt- och trädgårdsintresse känner ni nog till men det finns även ett fågelintresse. Vi kan dock inte kalla oss ornitologer. Vi spanar när vi är ute och promenerar, ibland besöker vi kända fågelmarker.
Förra året tog vi fågelintresset till högre höjder. Vi laddade ner appen "Svenska fåglar".


Där finns de vanligaste förekommande fåglarna i Sverige, närmare bestämt 300 st.
Man skriver in den fågelart man sett, genom att klicka på ögasymbolen. Då blir den orangemarkerad i listan. Vill man komplettera med datum och var man såg fågeln så kan man göra det. Det finns även en symbol med noter där man kan höra hur fågeln låter.
Den här appen kan man naturligtvis använda som en gammal hederlig krysslista men vi använder den endast i tävlingssyfte.


Vi börjar vår tävling den 1 januari och så pågår den året ut. Den som sett flest fågelarter vinner då en hedersvärd guldmedalj i plast och får en "inskription" med namn och år då vinsten plockats. I år har vi förfinat leken med att ha deltävlingar per månad. Varje månad räknas för sig och då är det bra att ha skrivit in datum för observationen. Månadstävlingarna genererar en femmalott till den som vinner.
(Vid årets slut klickar man bort alla ögonsymboler vid resp. fågel och raderar ev. på en gång datum och plats. Sen är man redo igen.)

Såna här små roligheter gör att livet blir lite roligare. Den 1 januari tittar man ut och ser en skata, kråka, talgoxe, blåmes etc. och blir sååå lycklig även för dessa vanliga fåglar som vi har runtomkring oss jämt. Man får ju ett kryss i appen och tävlingen kan börja!

Så småningom hoppas jag få med mig barnbarnen också. Man lär sig några nya arter varje år så alla kan delta. Alla barn i början!

Sen ett tiotal år tillbaka har vi även en vårteckentävling inom familjen som pågår 1/2 t.o.m. 31/5. Det gäller att se den första vitsippan, citronfjärilen, sädesärlan m.m. Här bestämmer man själv vilka arter man vill ha med. 1:an får 1 poäng, 2:an 2 poäng etc. så man behöver inte sluta när den första personen sett en art. De två sista brukar slåss om att inte komma sist. Den med lägsta poäng vinner förstås.

Just nu hänger båda medaljerna vid sambons skrivbord. Där ska de väl inte hänga längre än till 31/5 resp. 31/12!


Man har inte roligare än man gör sig!


Inga kommentarer: