Summa sidvisningar

måndag 30 mars 2020

Ännu en rabatt vårstädad!

Dagen idag skulle bli lite kall hade jag hört. Men jag tänkte som vanligt trotsa vindarna. Tänkte bara att om morgonen var kall så kunde jag ta det lite easy. Sitta kvar framför tv:n och lyssna på dagens rapporter om Coronaviruset för att hålla mig ajour med vad som pågår utanför min trädgård.

Längtan efter nåt gott till fikat blev för stor. Jag har en massa olika bär i extrafrysen ute i boden. Varför inte göra något gott av dem? Björnbär har det varit gott om de senast åren så det gällde att hitta på ett gott recept på sockerkaka som man kunde använda. 


Jag googlade och hittade ett recept från Santa Maria på en saftig kaka. Precis som jag önskade. Under förmiddagens kalla timmar slängde jag ihop en björnbärskaka. När den var klar så uppstod ett dilemma: Det är ett par timmar till fikat men den ser sååå jäkla god ut! Hur ska jag kunna behärska mig?

Jag är en kvinna med stark moral jag, haha! Så jag gick ut i trädgården och fortsatte vårstädandet. Man får ju inte nån belöning om man inte förtjänat det har jag hört...


Jag säger bara Herregud, vilken kaka! Sambon och jag träffades framför tv:n med kaffe och varsin jättebit. Vi njöt. Sen försvann jag ut igen för att fortsätta städa en av rabatterna, den bredvid grannarna.

I den finns en hel del godbitar. Bl.a. tre färger av studentnejlika/brinnande kärlek.

Lychnis calchedonica "Carnea"

Lychnis calchedonica

Jag har en vit sort också Lychnis chalcedonica "Alba". Insåg att jag saknade foto på den men det är väl inte så svårt att tänka sig en röd som vit?

I samma rabatt står en mörkbladig styvklematis/Clematis recta "Purpurea" och en Clematis integrifolia. Styvklematisen blommar med skyar av vita blommor och den helbladiga med blåa blommor.

    

Lite längre bort utefter planket mot gatan växer Fusca! En klematis som är brun! Jag älskar den. Den börjar som en rund brun knopp och spricker sen ut i en ovanlig blomma som övergår till en "bomullstuss" innan den spricker ut till den där vackra, silvriga bollen som är karakteristisk för många klematis.




I den här rabatten "mot grannen" så finns det några olika pioner, hostor, gulklint m.m. Men där tronar också ståndsen. Alltså nästan bara höga perenner.

Gulklint/Centaurea macrocephala
Mörkbladig stånds

Ligularia japonica, med flikiga blad. 
Dessa tre olika stånds lyser med sina gula blommor på hösten. På kvällen ser de nästan neonfärgade ut. 

 Senare på eftermiddagen så började det blåsa kalla vindar men då var den rabatten klar så jag började se fram emot middagen. Idag blev det Chicken tikka masala. Massor med kryddor som lök, vitlök, ingefära, paprikapulver, koriander, garam masala, spiskummin, gurkmeja, tomatpuré, krossade tomater och grädde. Kycklingen gjordes under tiden i ugnen och riset kokades på spisen. Till det en fräsch sallad av råriven vitkål och morot. 
Det blev en riktigt god avslutning på en dag ute bland vissna löv och stänglar. Nu är tid att vila.



Inga kommentarer: