Summa sidvisningar

tisdag 3 mars 2020

En regnig dag på småvägar i norra Västmanland.


Så här på våren längtar i alla fall jag ut i naturen. Men om det regnar då? Ja, om man inte vill sätta på sig regnkläder och ge sig ut så kan man ta bilen och åka en tur. Med kikare och kamera med förstås.

Vid Strömsholm hade många gäss stannat till på åkrarna. Det första vi fick syn på var några få bläsgäss bland kanadagässen (som vi brukar kalla bajsmaskiner eftersom de inte verkar göra något annat än att äta med framändan och bajsa med bakändan). Bläsgåsen känns igen på den vita bläsen vid näbbroten.


Kanadagässen korsar sig ibland med grågäss. Avkommorna kan bli väldigt olika.

Till höger en vanlig kanadagås. Till vänster en korsning.


 I närheten av Rölö hittade vi naturreservatet Vena. Där slingrar sig Venabäcken som den gjort i alla år genom en vacker natur för att till slut mynna ut i Köpingsån och till slut nå Mälaren.

I Venabäcken finns länets största bestånd av flodpärlmussla, 25.000 st. Som larv lever den som parasit i gälarna på öring. När den övergår till att bli en pytteliten mussla faller den ner till bäckbottnen där den sen lever bland grus och sten. Den här musslan är speciell för när den växer bildas årsringar i skalet. I dem kan man följa naturens växlingar och se vilka miljögifter som kan ha funnits i vattnet. Ett miljöhistoriskt arkiv alltså!

Det är förbjudet att fiska eller gå i den grunda bäcken eftersom man kan råka trampa på de av EU skyddade musslorna.


Vattnet är fint och på vissa ställen forsar det fram.

Vid Rölösjön körde vi ner mot strandkanten och tog fram kaffet. Medan regnet smattrade på biltaket åt vi våra smörgåsar och avslutade med wienerbröd. I bilen hade vi det torrt och varmt. På sjön låg det en tunn ishinna i vikarna men för övrigt var det isfritt.

Vi fortsatte resan på småvägarna genom Färna portar som är två mäktiga tallar som står på varsin sida av vägen och sen mot Holsbo. Vi en sommarstuga där fick vi span på en verklig raritet här i mellansverge - en vit stork! Den var inte ett dugg skygg och jag sa åt sambon att stanna så jag skulle kunna ta en bild. Märkligt att den t.o.m. hunnit före tranorna!


Inga kommentarer: