Summa sidvisningar

torsdag 19 november 2015

Meconopsis superbum, maché och ruccola


Jag behövde inte vattna mina nysådda perennfrön. Idag kom det vatten från ovan i form av snöslask. Inte så trevligt för oss människor kanske men det bryr sig inte Allium sikkimensis och gentiana asclepiadea och de andra om.


På STA:s växtmarknad den 6 juni köpte jag en liten vallmo, Meconopisis superbum "Pink Eye". Under sommaren har den lilla vuxit sig stor. Jag ser med spänning fram emot nästa års blomning. Vallmons ludna blad ser inte alls ut att må dåligt i snöslasket. Snarare tvärtom. 


Den här vackra vallmon blir mellan 1-1,5 meter hög!

Meconopsis superbum "Pink Eye"

I pallkragarna växer machésalladen/tysksalladen/vintersalladen oförtrutet vidare. Tänk att kunna gå ut i snön och plocka sin egen sallad! God, fräsch, saftig och c-vitaminrik är den också. Ofta ingår den i färdiga salladsblandningar i livsmedelsbutikerna. Det var där jag upptäckte den första gången. Då visste jag inte att den var så odlingsvärd.

När man skördar machésallad tar man upp hela plantan och friserar bort rötterna. Så kan man garnera tallriken med en hel planta. Eller ta isär dem och lägga dem i en sallad. Små plantor behöver man inte ens dela. 


Jag direktsår den, det är enklast och går alldeles utmärkt. Jag har sått den i två omgångar i år så jag har inte varit utan den under hela sommaren och hösten. Den bör även räcka en bra bit in i december!

Jag tror att ruccolan är lite avundsjuk på att machésalladen får för mycket uppmärksamhet av mig för den ger sig inte än, den heller.



Inga kommentarer: