Summa sidvisningar

onsdag 1 juni 2016

Öppen trädgård hos Ann-Christine och Lasse Svensson

Vilken dag för ett trädgårdsbesök! När jag och en granne lämnade vårt bostadsområde var det molnigt och 28 grader varmt. Väl framme vid den öppna trädgården kändes det lite jobbigt att lämna bilens svala luft. Men bakom häcken som löpte längs gatan hittade vi en lummig fristad med höga träd mellan vilkas bladverk solen silade ner. Vi kom direkt in bland blommande rhododendron och azaleor. 

Kryddigt doftande vit azalea med gula inslag

Småblommig cerise azalea

Det första som fångade mitt intresse var en buske med små vinrödsvarta "frukter" som visade sig vara knoppar. En kinesisk kryddbuske/Calycanthus chinensis trivdes bland städsegröna rhododendron i olika toner.


Så här kommer blomman att se ut!

Redan från början kunde jag ana en passion för funkia/hostor. De fanns lite här och var i olika färger och former. På en del ställen var det enbart hostor planterade, som här i en liten sluttande "grusbacke".


Även en icke-hosta-samlare kunde inte undgå att se att vissa stack ut mer än andra. T.ex. denna "Milkmaid"! Får de se ut hur som helst?


Några vitsippor, eller snarare "grönsippor" hade gömt sig bland hönsbär och myskmadra men undgick inte mina hökögon. Deras tid är snart över men ännu kan man njuta av deras märkliga virrvarr av blomblad.



Vad vore en trädgård utan ett vattenblänk? I Svenssons damm vaktade en stor krokodil.


Detaljer och stilleben får betraktaren att uppleva trädgården som lite mer spännande. Den här krukan med sitt mörka "gräs" förde tankarna till ett altare. En slags hyllning till trädgårdsguden, han som vakar över allt som växer, om han nu finns...


En annan väktare, en kobrakalla vaktade en samling med vita trillium, både enkla och fyllda.


Grusbäddar är perfekta till små växter, en del så små så de knappt syns. I det här fina gruset kommer den minsta lilla oxalis till sin rätt. Om man har dålig syn så får man väl helt enkelt falla ner på knä!


En annan typ av grusbädd är den man anlägger i tråg. En liten barrväxt, några taklökar i olika färger och några fetbladsväxter och vips har du ett levande stilleben!


Mitt i undervegetationen av väldoftande myskmadra har den här japanska mörkbladiga lönnen bestämt sig för att sträcka ut sina tentakler.


Mörkt eller ljust? Det spelar ingen roll för inte kan man välja den ena före den andra. Några stora, vita "ögon" följde min vandring på husets norrsida. Stekta ägg? Nej en frösådd av svavelpion och något mer. Inget är väl mer spännande än det oförutsägbara! 


Vem har sagt att barrträd är tråkiga? I alla fall inte när de ser ut så här!


Oj vilken förmån det är att få komma in i andras trädgårdar, gå runt och filosofera, knäppa kort, få idéer och träffa trevliga människor. Om man dessutom blir förplägnad med kaffe och hembakat fikabröd så har alla sinnen fått sitt!
Jag åker hemåt fylld av energi och ser redan fram emot nästa trädgårdsbesök.





Inga kommentarer: