Summa sidvisningar

torsdag 23 juni 2016

Trifolium ochroleuchon eller?

Första gången jag såg denna storblommiga klöversort var under en trädgårdsresa för många år sedan då jag besökte Håkan Stenström i Sköldinge, i närheten av Katrineholm. Jag föll pladask. Den skulle jag bara ha. Men det tog ett tag innan jag fick tag på den och då på Göteborgs botaniska några år senare. Den lilla plantan jag köpte har nu vuxit sig stor och bildar en jätterugge, lika stor som den gamla pionen bredvid men stadigare och mer tätväxande.


Jag älskar den här frodiga perennen. Den är pålitlig, står stadig och de vita blomställningarna är så himla vackra. MEN: Det finns så mycket med denna växt som förvillar mig. På latin heter den Trifolium ochroleuchon, men jag hittar även stavningar utan det sista h-et, ochroleucon. Samt namnet Trifolium ochroleucum. Vilket är rätt? Hjälp mig den som kan!

Den här vita klöverväxten med jättestora blommor kallas Månskensklöver, Äggklöver, Svavelklöver och Blekklöver...
Svavel är väl ändå inte vitt! Snarare gult.


Alla har vi ett behov av att katalogisera, sätta namn och ordna saker så att allt faller på plats och får "rätt beskrivning". Det har jag också. Jag vill gärna ha ett latinskt OCH ett svenskt namn på de växter jag har. Men jag blir inte störd om jag inte får det. 
Ibland måste man låta saker och ting bara vara som de är. Skönhet ligger i betraktarens ögon och jag tycker om den här vita skönheten. Oavsett vilket som är dess latinska namn eller vad den heter på svenska så är den en hit i vilken trädgård som helst!




Inga kommentarer: