Summa sidvisningar

torsdag 24 augusti 2017

Physalis Aunt Molly


I år har jag gjort en ny bekantskap. Med Tant Molly! En polsk physalis som mognar tidigt. Endast på 70 dagar. Kanske inte så konstigt eftersom den måste hinna bli klar i vårt Europeiska klimat. Andra physalis kommer från sydamerika. Där är det lite varmare...

Physalis Aunt Molly

När jag fick frön till den här physalisen av en bekant så googlade jag på den och den var ingen ny stjärna på himlen. Den hade anor från 1837!

Mina physalisfrön grodde bra och det blev några plantor över till vänner och bekanta. Jag satte tre stycken plantor i en stor kruka och jag blev förvånad när första bäret kom för det var tidigare i somras. Sen dess ramlar det ner "nästan mogna" physalis varje dag. Jag låter dem ligga framme och mogna lite till innan jag äter dem. 
De är kanske lite mindre än vanliga men söta och smaken har en dragning åt ananas.

Tre plantor i en stor kruka blev lite för mycket. Antingen skulle jag ha haft endast en planta i krukan eller också skaffat en ännu större kruka. Men nu vet jag till nästa gång. Jag fick sätta krukorna i hinkar för att kunna vattna upp dem ordentligt när jag var borta ett par dagar. De drack mycket vatten om dagarna! Ibland fick de lite för mycket... Torka och övervattning om vartannat avspeglade sig på plantan. Den fick lite fula blad.


En annan planta sattes i ensamt majestät i en riktigt stor kruka och ställdes utomhus under sommaren. Den bredde ut sig horisontalt och grenade ut sig med tjocka, fina kvistar. Men den hade behövt lite mer värme, tidigare, för på den har inte bären mognat. Men de finns där. Nu har den fått flytta in till de andra i växthuset. 


Nästa år ska jag ha tre stora krukor, självbevattnande, med en enda planta i varje. De ska få stå inne i växthuset och jag ser redan fram emot nya skördar för jag tycker att de är supergoda.

Jag har redan låtit en del frukter mogna till ordentligt och tagit fröer till nästa år. Så det kommer att finnas fröer likväl som plantor till "hugade spekulanter" 2018. Det som är bra ska man dela med sig av...



1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Så kul att jag hittade hit! Googlade på växthus maxi 4, som vi planerar. Du kanske vet att physalis går bra att övervintra eller bara spara sticklingar av till nästa år så kommer de snabbare igång.
Så fint du har det!
Hälsn/Carita