Idag var allmänheten inbjuden till att skåda havsörn på Ängsö, vid Grisfjärden. Havsörnarna drog verkligen till sig massor med åskådare. Parkeringsplatserna var överfulla och vi fick ställa vår bil halvvägs i diket intill vägen. Det var första gången vi besökte just den här fågelskådningsplatsen. Vägen till fågeltornet och grillplatsen var lättframkomlig även för barnvagnar och handikappade. Hit ska vi åka fler gånger. Men inte när "alla andra" också är där.
En fem, sex grillar var tända, röken låg tät och massor med korv och korvbröd låg och pyste på grillgallren. Några snälla fågelskådare hade även täljt grillpinnar till de som inte hade några med sig. Naturmänniskor som vi är så har vi naturligtvis hopfällbara grillpinnar med oss i ryggsäcken! Plus korv, korvbröd, kaffe, mandariner, vatten och lite choklad...
Åtel var utlagd på isen för att locka havsörnarna till vår lilla del av världen. Men med så många paparazzis, om än på behörigt avstånd, så hade nog örnarna det lite lugnare på en annan "restaurang". Vi som inte gillar rått kött direkt från marken grillade och grillade och åt och åt. Undrar egentligen hur många korvar som avåts under de här timmarna?
En havsörn såg vi i alla fall komma flygande. Men han (eller hon) skulle vidare till andra trakter. Annat var det för flera år sedan då vi utgick från Frössåker, följde vandringsleden där och gick vidare ut på isen. Ute vid rännan satt elva havsörnar plus några korpar och kråkor och åt av de åtlar som var utlagda. Men bättre elva örnar på isen än en i handen. (De har ju så vassa klor!)
Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel och en av de största i världen med en vingbredd på närmare 2,5 meter. I jämförelse med en kungsörn så har den en riktigt stor näbb.
I Sverige har vi "bara" två örnar, kungsörn och havsörn. Biotopen avgör naturligtvis vilken av dessa örnar det är man ser men det finns andra väsentliga skillnader. En havsörn har raka, breda vingar, i bak- och framkant och långa spretiga vingpennor längst ut. Den har kortare stjärt än kungsörnen och dessutom är den spetsig. Huvudet skjuter ut nästan lika mycket som stjärten.
Eftersom adulta (vuxna) fåglar har vit stjärt så kallas den på engelska för white tailed eagle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar