Summa sidvisningar

tisdag 2 februari 2016

Nu närmar det sig...


Idag gick jag en runda i trädgården för att se vad som hänt under det försvinnande snötäcket. Nu är jag inne på tredje veckan av en förkylning av något slag och börjar ledsna. Det måste hända nåt. Och se, det hade hänt nåt! Tibasten stod där med svulstiga knoppar, min korallröda azalea likaså.


När jag vände blicken neråt så såg jag att rosenpionens röda knoppar lyste bland allt det svarta och bruna. Den väntar bara och det lär vi också få göra för det är inte dags än.


En annan lite udda "typ" som tycker om att visa upp sig även under kalla dagar är dårörten (Scopolia carniolica). Rötterna ligger kvar hela året så här vid jordytan.


Tidigt på våren skickar den upp sina lilafärgade spanare som senare övergår i grönt.


Blomställningarna spricker ut i april och fram kommer klockor med vinröd utsida och gul mitt.



När blomningen är över i juni så håller sig plantan med ett grönt och friskt bladverk hela sommaren. Den ser nästan ut som en liten buske, kanske 60-70 cm hög.


På ett annat ställe i trädgården har jag en variant av dårört som har helt gula blommor - Scopolia carniolica var. hladnikiana


Carniolica betyder "från Carniola" som ligger i Slovenien. Kanske kommer den därifrån?
Vad gäller giftigheten hos denna häxört så vet jag inte HUR giftig den är men varken vuxna eller barn äter ju blommor så den får frodas i min trädgård bland alla andra ickegiftiga och giftiga arter. Då är det värre med de växter som ger reaktioner vid direktkontakt. Både änglatrumpet och mose brinnande buske ska man vara försiktig med eftersom närkontakt med dem kan ge allehanda problem. 



Ett år stod sambon och målade huset, intill en mose brinnande buske. Dagen efter slog det upp röda stora sår på benen som såg ut som eksem. Det tog ett tag innan jag satte hans sår i samband med den här aromatiska busken som t.o.m. kan självantända under riktigt varma dagar (i öknen). Såren läkte sakta och var inte borta förrän några månader efteråt.

Nu håller jag på att utrota busken i min trädgård så att ingen annan får närkontakt med den, med såna följder. Men den har satt många småplantor...

Om du har en sån här buske kan du prova att gå ut en varm sommardag och sätta en tändsticka intill blommorna. Det ska bli en reaktion har jag hört. 





1 kommentar:

Elisabeth sa...

Ja,vad vi väntar och väntar ! Här är det knoppar också lite varstans och jag såg när snön töade bort att vissa perenner kommer nerifrån :) En liten klen tröst just nu för jag tycker det är såååå tråkigt :( Trots några sådder och nyinköpta primulor i härliga färger så är det depparväder och då är det inte mycket som hjälper...Här har vi också dragit med envisa förkylningar eller var det en och samma månne..det suger ur den lilla energi som finns..krya på er ! Nääe...man kanske skulle baka sig något gott ? Om jag orkar :D

Kram
Elisabeth