Summa sidvisningar

torsdag 19 februari 2015

En klocka som varken tickar eller slår


Carl von Linné hade lagt märke till att olika växtarters blommor öppnar och sluter sig vid olika klockslag. Han hade studerat många arter för att komma fram till de ultimata blommor som skulle kunna fungera som en klocka. Det här kom han fram till:

ÖPPNAR SIG         SLUTER SIG
3.00-5.00                 9.00-10.00      Ängshaverrrot (jun-jul)
5.00-6.00                 8.00-10.00      Maskros 
6.00                                                Slåttergubbe (jun-jul)
                                                       Blåvinda (jul-aug)
6.00-7.00                 11.00-12.00    Åkermolke (jul-sep)
6.00-7.00                 15.00-16.00    Gråfibbla (jun-aug)
                                                        Ringblomma (jul-sep)
                                                        Stor doroteablomma
                                                        Underblomma (jul-okt)
                                                        Blomman för dagen

Solrosens blomma kan fungera som timvisare för den blomman är öppen så länge det är ljust och vänder sig hela tiden mot solen. 


Det här blomsteruret kallade han Horolugium Florae och det anlades i Uppsala där han arbetade som professor. Visst är det underbart med människor som tänker "utanför boxarna"! Har du tråkigt i sommar så kan du anlägga en egen klocka i din trädgård. Den har många fördelar. Den behöver inte dras upp eller laddas och den tickar inte störande. Den pryder sin plats, är vacker att titta på och den doftar underbart.


Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till herr Linné, ända sedan jag såg en bild på honom för första gången. Vem vet, vi kanske har mötts förut? Det kanske var det som fick mig att göra ett collage av honom tillsammans med en massa blommor. En tavla som sen skänktes till Sällskapet Trädgårdsamatörerna för flera år sedan och som lottades ut som vinst vid ett möte. Nu pryder den väggen hemma hos en trädgårdsintresserad tjej.








1 kommentar:

Eva sa...

Vad intressant med dessa tider! Har aldrig hört om detta förut. (Tänk vad mycket det finns att lära...) Ett blomsterur är verkligen ingen dum idé!
Vad vacker ditt collage var.
Ha en skön helg! Kram Eva