Summa sidvisningar

torsdag 2 februari 2017

Tutankhamun utställning


Helgen som var tillbringade vi en hel del tid "i Tutankhamuns gravkammare". Det kan tyckas som ett dystert nöje men det var en häftig upplevelse. Utställningen pågår i Frihamnen i Stockholm. Man har inte sparat på krutet kan jag säga. Allt på utställningen är repliker som någon har gjort!!! Enda skillnaden är att i den riktiga gravkammaren var det mesta gjort av ädla metaller och stenar. Man kan inte riktigt förstå hur det har gått till. Det är ju ändå över 3000 år sen. Då vi i Sverige bara hade kommit en bråkdel på väg. Bronsålder?

Så här såg det ut när Howard Carter för första gången öppnade Tutankhamuns
grav 1922.
I graven låg diverse saker som faraonen behövde på sin färd till dödsriket.
T.o.m. en  hästvagn fanns bland vapen, smycken och urnor med livsmedel.

Tutankhamun levde 1341-1323 f.Kr. Han blev alltså bara 18 år. Hans namn betyder "levande bild av guden Aton". Han var gift med sin några år äldre halvsyster Ankhesenamon. De fick tillsammans två för tidigt födda döttrar som dog. Här ses en av fyra lager kistor. Den här innehöll hans balsamerade lever, vägde 110 kg och var av rent guld och ädelstenar. I handen håller han regalierna, en krumstav och ett gissel.


Jag tänker inte rabbla en massa historia. Den som är intresserad kan läsa in sig på detaljerna om hans liv. Jag har alltid fascinerats av det gamla Egypten och dess faraoner och utställningen gav mig lite mer kunskap. Jag säger LITE för det gick inte att ta in allt. Det var ofantligt på så många sätt.

Det sätt som utställningen satts upp på var speciell. Vid ankomst fick man en "fjärrkontroll" i handen. När man kom till föremål 1 tryckte man på 1 och PLAY och satte den intill örat. Så fick man all information man behövde för tillfället. Efter några stationer fick vi gå in i ett rum och se en film om själva utgrävningen och upptäckten. Med fjärrkontrollen vid örat.

Sen fortsatte vandringen runt i lokalerna på samma sätt. Det var lite lustigt att se alla gå omkring i sin egen bubbla. Vi var ett sällskap på fyra men vi pratade inte mycket med varandra under tiden. Var och en gick sin egen väg och stannade så länge man ville vid det som intresserade en. Mina vänner skymtade emellanåt i skuggorna...






En gudinna stod på varje sida om kapellet och vaktade den balsame-
rade Tutankhamun.


Barnkistor. I Tutankhamuns grav låg två för tidigt födda barn balsamerade.
Kanske inte så konstigt att de dog när man gifte sig med sina systrar och bröder!


Graven innehöll fyra kapell som i storleksordning placerats inuti varandra med
precision. Inuti den sista låg fyra lager kistor. I den sista låg Tutankhamuns
balsamerade kropp.


Tutankhamons skelett har undersökts noga och det konstaterades att han var invalidiserad. En defekt till följd av ett syskonäktenskap - Klippel-Feils syndrom. Han hade sammanvuxna halskotor, var benskör samt led av kraftig utvecklad skolios. I graven fann man många utslitna stavar vilket tydde på att han haft svårt att röra sig. Dödsorsaken var förmodligen efter ett fall eftersom man såg en blödning i nederdelen av skallen men kan lika gärna ha varit malaria eftersom han var infekterad med en dödlig variant av parasiten.

Vill bara tillägga att 5000 föremål från graven finns dokumenterade! Undrar vad de är värda tillsammans? Det var så mycket guld och andra dyra material så man blev liksom "immun" mot rikedomen efter ett tag!

Egyptiskt hieroglyftecken för evigt liv - anch.

Väl "uppstigen" ur Tutankhamuns gravkammare fick jag med mig en ovärderlig skatt - evigt liv. Min anch-symbol ser ut som en nyckel, tycker jag. Nyckeln till evigt liv? Men jag tycker också att den runda delen ser ut som en livmoder, med äggstockarna på båda sidorna och vägen ut i livet under. Var börjar livet och var slutar det? Kanske pågår det hela tiden...

Inga kommentarer: