Summa sidvisningar

tisdag 4 februari 2014

Tomater är ena riktiga överlevare

Idag har en god vän hjälpt mig att göra bokslut. Tillsammans har vi uträttat underverk. Lagt 2013 bakom oss och öppnat en ny kassabok för 2014. Vänner är bra att ha i alla sammanhang men det är naturligtvis ett givande och tagande. Den här gången "tog" jag. Nästa gång "ger" jag.
Efter vårt digra jobb skulle jag fixa tortillapizza till oss och skar upp tomater i tunna skivor. De såg lite märkliga ut med ett konstigt, mörkt innanmäte.


Fulla med mask!!! Eller? Vid en närmare granskning så visade det sig att alla frön inuti de stora tomaterna hade börjat gro. Inuti tomaten! Det hade t.o.m. börjat utvecklats små gröna hjärtblad.


Det är något speciellt med tomater. De är maskrosbarn, överlevare. Deras frön kan även gro om de blivit riktigt illa behandlade. Man har konstaterat att tomater som kokat i en köttfärssås givit upphov till nya plantor.

När jag spar frön från tomater, lägger jag dem på hushållspapper och skriver sen namnet på sorten på papperet. När det blir dags att så, river jag av en bit med ett frö och sår både papper och frö. Papperet ruttnar och fröet gror.
Om du har gamla frön från tomater, kasta dem inte. Vem vet hur gamla de kan bli innan de förlorar sin grobarhet. Kanske har de som katten, nio liv.

Inga kommentarer: