TOMATER - 5 frön 10:-
Liten röd och toppig tomat. |
Gelbe Dattelwein - Små gula päronformade |
Golden Queen - Medelstora gula |
Green Zebra - normalstor grönrandig. Vid mognad blir den lite mer gulgrön. |
Hundreds of Thousands - Pyttesmå röda tomater |
Indigo Blue Berries - typ cocktailtomater. Mycket lika Indigo Rose. Kan vara fel namn? |
Indigo Rose - cocktailtomat. Grön/svart omogen. Svart/ persikofärgad som mogen |
Moonglow - stor orange köttig |
San Marzano - medelstor röd |
Svart Cocktail - cocktailtomat, mörk |
CHILI - 5 frön 15:-
Jag odlar inga jättestarka chili. De jag har äter vi ibland hackade, färska på ostsmörgås t.o.m.
Chili är god som omogen/grön också, då är de friskt saftspända.
Vill man ha dem mildare så delar man dem och tar bort kärnor och membran för där sitter den mesta hettan.
Får man för många chili så kan man torka dem. Lägg dem bara på en bricka eller trä dem på en sytråd och häng i fönstret. Stora chili med mycket "luft" i måste delas innan torkning för de kan mögla inifrån annars. De torkade används att mala/smula ner i maten. Eller mal dem och blanda med olja och lite salt i en burk. Jättegott till maten!
Ibland hackar jag dem fint färska, plattar ut massan tunt i en plastpåse och fryser in. När jag vill ha chili till maten bryter jag bara av ett hörn.
Man kan spara chili inomhus under vintern men risken är stor att de får löss förr eller senare p.g.a. den torra rumsvärmen. Jag brukar klara dem till efter jul, sen kommer lössen som ett brev på posten. Så jag betraktar dem som ettåriga och sår nya varje år. De ska sås i januari-februari för att hinna få lite storlek till sommaren.
Chili vill ha värme så växthus är bäst för rikliga skördar. Eller en skyddad hörna på altanen. En planta i en stor kruka ger stora växter och många frukter. På hösten innan kylan sätter in så tar jag in krukorna och låter dem fortsätta producera chili. Före jul någon gång tröttnar jag på att ha dem inne och plockar då av alla frukter och kastar plantorna.
Aji Lemon - en chili med fruktig smak. Lite ananassmak, lite hetta |
Brazilian Starfish - hög buske. Rätt mild |
Chocolate Cherry - mörk upprättväxande, inte så hög. Rätt mild |
Hungarian Yellow Hot Wax - stor chili. Mild. Kan fyllas m feta- eller färskost och grillas |
Jamacian Bell - hög med stora frukter. Rätt milda |
Blue Christmas - Blå upprättståend chili. Medelstark. Mörkt bladverk |
Blue Christmas - bladverk |
Blue Christmas - olika stadier |
PAPRIKA - 5 frön 15:-
Den här paprikan provade jag under 2020 och den blev en favorit. Den är avlång och smal och är c:a 1,5 dm lång. Skiftar från grönt till rött under säsongen. Jag hade en planta i en stor kruka i växthuset och fick en riktigt bra skörd. T.o.m. så jag kunde frysa in. Jag har inget namn på den.
Rosa Calldin
Båtstigen 2, Västerås
070-605 89 12
cre8ingbyrosemarie@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar