2023
Frön av TOMATER, CHILI, PAPRIKA och PHYSALIS
Alla sorter: 5 frön/10 kr!
Gelbe Dattelwein - Små gula päronformade |
Golden Queen - Medelstora gula |
Green Zebra - normalstor grönrandig. Vid mognad blir den lite mer gulgrön. |
Hundreds of Thousands - Pyttesmå röda tomater |
Indigo Rose - cocktailtomat. Grön/svart omogen. Svart/ persikofärgad som mogen |
Moonglow - stor orange köttig |
San Marzano - medelstor röd |
Gardeners Delight - kvisttomat, en pålitlig sort. |
En orange, oval tomat med en liten topp. Hög, vacker och god. Fick en planta av Helena på Gäddeholms Trädgård 2021 och har nu sparat frön. |
VINTERTOMATER
Vintertomater plockas in när det är dags för de vanliga att skördas, före frosten.
De har ett hårdare skal och kan förvaras länge. Mina "Ponderosa" fick ligga för sig i en bunke i skafferiet till slutet av februari året därpå. Jag har bara haft lite koll och plockat bort någon enstaka tomat som ruttnat. Det är verkligen lyx att kunna använda sina egna, färska tomater under hela vintern!
Sorten "Ponderosa" har jag frön av.
Vintertomat Ponderosa
Piennolo är en liten vintertomat med en topp. Jag har inget foto på den men googla!
Jag har även några fröer av denna fina tomat.
CHILI
Jag odlar inga jättestarka chili. De jag har äter vi ibland hackade, färska på ostsmörgås t.o.m.
Chili är god som omogen/grön också, då är de friskt saftspända.
Vill man ha dem mildare så delar man dem och tar bort kärnor och membran för där sitter den mesta hettan.
Får man för många chili så kan man torka dem. Lägg dem bara på en bricka eller trä dem på en sytråd och häng i fönstret. Stora chili med mycket "luft" i måste delas innan torkning för de kan mögla inifrån annars. De torkade används att mala/smula ner i maten. Eller mal dem och blanda med olja och lite salt i en burk. Jättegott till maten!
Ibland hackar jag dem fint färska, plattar ut massan tunt i en plastpåse och fryser in. När jag vill ha chili till maten bryter jag bara av ett hörn.
Man kan spara chili inomhus under vintern men risken är stor att de får löss förr eller senare p.g.a. den torra rumsvärmen. Jag brukar klara dem till efter jul, sen kommer lössen som ett brev på posten. Så jag betraktar dem som ettåriga och sår nya varje år. De ska sås i januari-februari för att hinna få lite storlek till sommaren.
Chili vill ha värme så växthus är bäst för rikliga skördar. Eller en skyddad hörna på altanen. En planta i en stor kruka ger stora växter och många frukter. På hösten innan kylan sätter in så tar jag in krukorna och låter dem fortsätta producera chili. Före jul någon gång tröttnar jag på att ha dem inne och plockar då av alla frukter och kastar plantorna.
Aji Lemon - en chili med fruktig smak. Lite ananassmak, lite hetta |
Brazilian Starfish - hög buske. Rätt mild |
Hungarian Yellow Hot Wax - stor chili. Mild. Kan fyllas m feta- eller färskost och grillas |
Jamacian Bell - hög med stora frukter. Rätt milda |
Blue Christmas - Blå upprättståend chili. Medelstark. Mörkt bladverk |
Blue Christmas - bladverk |
Blue Christmas - olika stadier |
PAPRIKA
Den här paprikan provade jag först 2020 och den blev en favorit. Den är avlång och smal och är c:a 1,5 dm lång. Skiftar från grönt till rött under säsongen. Jag hade en planta i en stor kruka i växthuset och fick en riktigt bra skörd. T.o.m. så jag kunde frysa in. Jag har inget namn på den men frön finns.
Avlång paprika.
Tomatpaprika odlade jag för första gången 2021. Odlingsvärd och vacker. Den ser ut som en tomat, lite veckig upptill. Blir först grön sen röd. Normalstor. Foto saknas.
Jag har några fröer av den till salu.
PHYSALIS "Aunt Molly"
En polsk physalis som ger massor av söta bär. Det verkar som om denna physalis är lite bättre lämpad för vårat klimat än de som kommer från Sydamerika. Jag har provat att både täcka fröna med jord och att ljusgro dem (utan att täcka med jord). Ibland tar det sin tid. 2021 tog det extra lång tid och en liten planta stod och stampade hela försommaren. Jag tröttnade på den och trodde inte att den skulle ta sig men ställde ut den i växthuset i juni. Efter ett tag där tog den fart, ordentligt! Sen hade jag frukter hela hösten tills frosten tog plantan. Ramlar några av för tidigt lägger man dem bara på en bricka och låter dem eftermogna.
Den här polska physalisen tar bara 70 dgr från frö till frukt. Väl värd att prova och jättegod!
Jag har en del frön över från 2021.
Rosa Calldin
Båtstigen 2, Västerås
070-605 89 12
cre8ingbyrosemarie@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar