Vintertomater
2021 provade jag på att odla vintertomater. Som vanligt sådde jag alla mina olika
tomatfrön runt 1 april men nu utomhus i ett kallt växthus. Av en trädgårdskompis hade jag fått frön av sorten Ponderosa.
Att odla vintertomater skiljer sig inte från att odla vanliga tomater, det är bara lagringstiden
som är annorlunda. Vintertomater har ett segare/kraftigare skal som gör att de passar till lång lagring.
På hösten, i början av oktober plockade jag av alla mina tomater (även vintertomaterna) och lade dem på en stor bricka på köksbordet. Så gör jag varje år och de får mogna i sin egen takt. Jag brukar ha färska tomater ända fram till jul. Är det för många som mognar samtidigt så skär jag dem i bitar och stoppar ner i påsar vartefter och lägger in dem i frysen. Jag fryser in dem precis som de är, till framtida grytor och köttfärssåser.
De gånger jag har fått stora skördar har jag provat att sylta in de omogna/gröna. Det funkar bra och blir ett gott tillbehör till olika maträtter. Man kan även göra en jättegod marmelad av de gröna och det ska jag prova i höst.
När jag då tog in alla tomater för året så skiljde jag vintertomaterna från de andra. Jag ville ju se hur de artade sig och hur länge de höll sig. Det året var vintertomaterna ett roligt tillskott till och en ny bekantskap vars hållbarhet och smak skulle testas.
Vintertomat "Ponderosa" |
Jag lade Ponderosatomaterna i en egen bunke i skafferiet och det funkade alldeles utmärkt. Hemma hos mig ligger tomater alltid framme i rumstemperatur. Inga tomater är goda kylda.
Fruktflugorna kan vara ett gissel på hösten. De kommer som ett brev på posten när första bäret i trädgården mognat. De älskar bär och frukt men flugorna håller jag i schack genom att ha små glas stående här och var med en blandning av vinäger eller vin, vatten och någon droppe diskmedel. Fruktflugorna dras till doften och drunknar när de landar på ytan eftersom diskmedlet tar bort ytspänningen. Vips är man av med dem!
Jag höll extra koll på Ponderosatomaterna under vintern. Om någon av dem såg ut att börja ruttna så åkte den ner i komposthinken innan den hann "smitta" de andra. Av ett trettiotal så tror jag att jag endast tog bort fem dåliga under tiden i bunken.
Det kändes oerhört lyxigt att äta egna, färska tomater mitt i vintern. Januari kom, februari, mars... Enda förändringen var att någon enstaka tomat skrumpnade lite eftersom det är torrt och varmt inomhus. (Se tomaten överst till höger på fotot ovan.) Värre var det inte.
April kom, vi åt Ponderosatomater emellanåt men blev lite snåla med dem för det fanns inte så många. Maj kom, sommaren gick. De sista tre tomaterna rörde jag inte. Det var ju ett experiment. I augusti, september syntes det att de förlorat sin spänst men de var fortfarande "färska".
I slutet av oktober kunde jag inte hålla mig längre utan tog fram de sista från skafferiet och skar itu dem. De gick fortfarande att äta. Vätskan inuti dem hade "dunstat" men inte helt för skalet hade skyddat dem.
Så var experimentet avslutat. Jag hade ätit egna tomater ett helt år efter skörd! Helt fantastiskt.
Det här är en tomat som har kommit för att stanna i min trädgård. Ponderosa är extra bra till lagring har jag hört. Jag provade Piennolo, en liten röd tomat med en hård "topp" 2022 men den säsongen stod vintertomaterna lite skuggigt eftersom jag saknade en bättre plats för dem så de blev dåliga och jag fick slänga dem på hösten.
Har man en källare eller nåt rum med fönster över så kan man göra som en av mina trädgårdsvänner, låta tomaterna sitta kvar på sina kvistar och hänga upp dem. Sen är det bara att plocka och njuta när man är sugen på färska tomater!
Sen ska man naturligtvis inte glömma att ta frön av sina egna, mogna tomater! Så att man inte behöver vara utan de sorter man tycker om. Jag gör det enkelt för mig. Jag delar mogna tomater och stryker av fröna från kniven på ett hushållspapper och skriver sortnamnet på papperet. Sen får fröna ligga och torka tills det blir dags att så dem. Då kan man välja att pilla bort fröet och så det eller att ta med en bit av papperet och så. Det går lika bra det med för papperet multnar i jorden.
Voila!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar