Summa sidvisningar

tisdag 19 februari 2019

Tid för fix och trix

Oj, nu har det gått ett tag igen sen jag bloggade. Veckorna flyger iväg och det är bra för en sån som jag som bara längtar tills naturen ska vakna upp och visa sitt rätta jag.
Vid fikat idag smattrade stora regndroppar på takfönstret i "glasrummet" som vetter mot trädgården. Det lät härligt faktiskt. Det var ju ett tag sen det regnade. 
Nu finns inte mycket snö kvar därute heller. Det ska bort! Jag vill ha grönt, grönt, grönt! Bort med slask och is, sen kan det få komma några bakslag det gör inget för när marken blivit varmare så smälter den bort rätt fort. Det ska ju "snöa på lärkan tre gånger innan det blir vår" och den ska även ha "sju yrväder i stjärten" säger man. Så det är väl bara att ge sig till tåls. 


Tidigare idag började jag klippa lite på Maglemer, vårt enda stora äppelträd. Lika bra att göra det så tidigt som möjligt, senare finns det roligare arbeten i trädgården att ta itu med. Jag klipper någon halvtimme, plockar upp grenarna från backen och lägger dem i släpkärran. Så att jag får röra mig varierat och slipper nya problem. Men likväl så ger jag mig alltid LITE för sent. Idag blev det en stor blåsa vid tumfästet! Ja, då vilar jag väl från klippandet ett par dagar då tills blåsan läkt. Mer bråttom än så har jag inte. Lärkan har ju inte ens kommit än...

Vårvialen är en av de tidigaste blommorna i trädgården, förutom de olika vårlökarna. Jag har en vackert rosa vial som kommer varje vår en bit från husväggen. Den har redan skickat upp korta stänglar med blomanlag. Det finns hopp!


Kejsarolvonet blommar någon gång från december till mars. Blomknopparna bildas redan på hösten och det kan hända att några börjar blomma redan då men den stora blomningen infaller en bit in på året, hos mig. Lite sol bara så kommer de ljuvliga, babyrosa blommorna att slå ut.


Korstöreln, euphorbia lathyris, är städsegrön. Ibland fryser toppen ner men då bildar den grenar istället. Inget får knäcka den. Blommorna är oansenliga, gröna och tråkiga men efter dem kommer ju de svarta frön som ska bli nya plantor så man får "stå ut". Bladen är lite märkliga för de sitter utifrån en speciell ordning i kors utefter stammen. Ordning och reda ska det va!

  

Vad kan man mera göra i väntan på att få gå ut och rota i rabatterna. Jo man kan förbereda, laga och fixa det som ska användas i sommar. Nya gardiner till växthuset är redan inhandlade, tillklippta och strukna. Och så var det de där jätteljusstakarna med solcellslampor som jag gjorde i somras. En hade ramlat och ett par lampor hade gått sönder. En annan hade fått fukt inuti lamporna. Så det var bara att sätta igång och klura lite.


Den här gången lindade jag ännu mer silvertejp runt lamporna och även under hålet på lampan där fästet suttit. Då kan jag trycka ner lampan i ljushållaren så att det blir nästan tätt och så att fukt från regn och blöta inte tränger in i själva lampan. Man lär sig av sina misstag!


Den här idén att sätta solcellslampor i en ljusstake fick jag förra sommaren. Mycket fiffigt. Bara att inhandla en jätteljusstake på nåt loppis och billiga solcellslampor, skruva bort fästena på dem och vips har man en annan slags ljus i sina stakar. Som sköter sig själva. Solcellslampor köpte jag många i höstas för under 10:-/styck! Kanske blir det en kandelaber också. Att ha på något bord ute.

Till slut så stod den andra ljusstaken också på plats, förbättrad och redo att bunkra ljus. Tänk, samma kväll så lyste de båda en stund till min lycka. Nu är jag på gång!







Inga kommentarer: