Summa sidvisningar

fredag 26 april 2019

Blommande växter i min trädgård just nu


I morse när jag öppnade dörren ut mot trädgården blev jag riktigt överraskad. Det gamla hederliga löjtnantshjärtat hade sträckt ut sina första blommor. Nu i april!
I den andra änden av rabatten finns ett vitt löjtnantshjärta. Jag kollade ditåt och det var på gång det med!


Den lilla lila trädgårdsvivan är tidig så den överraskar inte precis. Den levererar färgprakt varje vår, hur vårarna än ser ut.


Backsippornas tid är snart förbi. 




Blodörten är tidig den med. Vilken skönhet! Men överreklamerad. Den var dyr när folk började vilja ha den. Men den blommar över fort. De vackra bladen som kommer sen står däremot kvar ett tag och glädjer oss som har den i sin trädgård. 


Dårörten, den gamla häxörten, blommar just nu. Snart ramlar blommorna av och det kraftiga bladverket kommer till sin rätt. Under resten av sommaren är den en saftigt grön "buske".


Klockjulrosen/Stinkjulrosen är vintergrön. Blommar nästan direkt efter snösmältningen. Bara att frisera bort fula blad, som på de vanliga julrosorna så står den där i alla sin prakt.


Kungsängsliljan är tidig. Den är såå häftig. Den enda blomma som är RUTIG!


Vårvialen är vanligtvis blå men den finns också i den här vackra varianten i olika rosa toner.


Luktviolen är riktigt tidig. Lägg dig på knä och dofta! Den kan kanderas och även användas som den är till dekoration på bakverk och maträtter.


Nunneörter kan se ut hur som helst och ha vilken färg som helst. I min trädgård sprider sig en vit sort som jag köpt av en gammal trädgårdsamatör för många år sen. Den levererar lite lagom varje år.


En annan nunneört har satt ner rötterna bakom min pallkrage. En självsådd men inte mindre vacker för det.


Hybridrosenkvittnet/Chaenomeles x Superba "Nicoline" är sååå vacker med sina röda klänningar så här tidigt. Lite japansk/kinesisk, lite exotisk, mycket färgglad. Jag gillar att den törs sticka ut!


Den sibiriska nunneörten är tidig och sprider sig bra. Det är en gammal kulturväxt. Kan ses i massor utefter murar på landet. Jag har den på några få ställen i trädgården. Den självsår sig här och där så jag blir inte utan den. Men vem kan vara utan denna saftiga, klorofyllspända vårväxt? Den är ju lätt att gräva upp om den hamnar fel.


T.o.m sockblommorna levererar, fast lite för tidigt tycker jag...


Sparrisen breder ut sig. Sakta men säkert år efter år. Nu äntligen kan vi börja skörda! Om någon dag delar vi broderligt på skörden och får c:a sju stycken var.


En vårmarktäckare av det ljuvligaste slaget är Vitt ormöga/Omphalodes verna "Alba". Den finns i blått, är vanlig och sprider sig bra. Men den vita är gudomlig!


En annan vit våruppstickare är den vita lungörten. Det vanligaste är att man har den i den blå sorten med rosa knoppar och blå blommor. Jag har den med vitprickiga blad och vita blommor.



Gulsippan blommar ikapp med blå- och vitsippor. Jag har den i en enkel och en fylld variant.


En annan växt med underbart gula blommor är gullflocka/Hacquetia epipactus. Tidig den med.


Idag upptäckte jag en GUL kejsarkrona! Jag har köpt vanliga orange. Har fått en röd och en gul i present under åren. INGEN av dem har blommat. I år hittar jag en som är GUL. Halleluja!


Den vackra bollöken/ Allium karataviensum börjar visa sina underbara runda vita bollar. Den självsår sig rikligt om man låter blomställningen vara kvar. Låt dem blomma! Att se en daggdroppe vila i bladkalken är värt lite jobb.




Inga kommentarer: