Summa sidvisningar

lördag 20 september 2014

Äppeltider


Äpplena faller inte långt från trädet. De tappar fotfästet och dråsar i backen, flera varje dag. Vad ska man göra av dem? Äppelkaka, äppelmos, juice...
Häromdagen hittade jag ett enkelt och bra recept på äppelknyten i smördeg. Passar alldeles utmärkt ihop med vaniljglass. Men då ska knytena vara ugnsvarma!

Willys har perfekta smördegsplattor för detta av märket "Eldorado", 10 st för 14:90. De är lagom tjocka och fyrkantiga. Alltså kan man använda dem som de är, en platta till varje äpple.

Man skalar och kärnar ur äpplena. Lägger varje äpple på en smördegsplatta som fått tina och penslar kanterna med uppvispat ägg. Sen fyller man hålet i äpplet med kardemumma, kanel och socker.
(5-6 äpplen behöver 1 tsk kardemumma, 1 msk kanel och 1 dl socker.)
Sen tar man tag i smördegsplattans kanter och fäster ihop den noggrant uppepå äpplet. Låt dem vila 15 min i frysen, ta ut dem och pensla med ägg. Lägg på en plåt. 275 grader 5 min i ugn. + 20 minuter på 200 grader.

Jag trodde att ett helt äpple skulle bli "för mycket" i smördegen men det smälter liksom ihop med sockret och kryddorna och blir till en riktigt smarrig bakelse.

Den här efterrätten eller godbiten till kaffet är perfekt att göra när man har många gäster. Man kan ju fylla en hel plåt med äppelknyten.

Inga kommentarer: