Summa sidvisningar

torsdag 3 september 2015

Besök hos Lasse Wallin och Åsby Trädgård


En regnig dag nu i veckan åkte jag till Lasse Wallin i Hallstahammar för att lämna några växter. Som vanligt när vi trädgårdsmänniskor träffas så tar vi en runda i trädgården. Det var några år sen jag var där sist så det fanns lite nytt att titta på.

Att Lasse tycker om hostor går inte att ta miste på. Under träden ståtar hostor i alla möjliga bladfärger och storlekar.


Träd och buskar är en annan av hans passioner och bladverken har alla naturens färger. T.ex. den här gulbladiga flädern som sträckte sig mot himlen.


Men det är inte bara bladverket som varierar. Det kan stammarna också göra. Vad sägs om en grön och silvrigt vit, randig stam!


Ettåringarna är inte att förakta de heller. Lasses ricin som fått gödning var fjortonde dag under sommaren har nu nått en avsevärd höjd. Synd att de bara lever under sommaren. Men har man tur så ger den frön som man kan så nästa år.


En mycket vacker ros är Westland. Vilka färger! Regndropparna tycks inte bekymra den.


Under träden huserar diverse skogs- och lundväxter. Trolldruva växer vilt i vår natur. Den har svarta bär. Lasse har en variant med vita bär.


Rudbeckior bredde ut sig lite här och där i Lasses trädgård. De hade spridit sig bra och "Magnus" fyllde stora delar av ett par rabatter. Men det finns ju så många fler än "han"!

Coconut Lime
En orangeflammig sort

Som vanligt så gräver vi upp växter åt varandra. Jag kom hem med en hög blå gentiana samt en gul sort som Lasse frösått. Även en slags rudbeckia/höstsolros med gula blommor och några sorter som inte hade nåt namn. Spännande att se vad det blir av dem nästa år! Några bruna fingerborgsblommor och en slags trädtaklök hamnade också i bagageluckan på bilen. 

När jag nu besökte Hallstahammar så kunde jag inte låta bli att titta in hos Åsby trädgård. Där fastnade jag för tre olikfärgade temyntor. Jag har haft såna förut men de har försvunnit. Nu vill jag ge min stora perennrabatt med höga växter lite nytt liv och färg. Den ser så tråkig ut just nu. Men med dessa tre livfulla plantor som exploderar av färg, blir rabatten nog lite trevligare tror jag

Monarda didyma "Purple Lace"

Monarda didyma "Pink Lace"

Monarda didyma "Fireball"

I morgon bloggar jag om några krukväxter som också fick komma hem till mig från Åsby Trädgård. Jag har inte många krukväxter inomhus. Vill inte hålla på att vattna under vinterhalvåret. Det räcker med alla de växter jag har ute i trädgården. De tillhör mitt sommarliv. Vinterlivet inbegriper inga växter. Men ibland ser man nån häftig blomma och då kan jag bara inte låta bli...


Inga kommentarer: