Summa sidvisningar

söndag 10 januari 2016

Så själv! Chili och tomater

Nu är det dags att så chili. De behöver tid på sig att utvecklas så de kan bära frukt sensommar/höst. Tomaterna däremot ska du vänta med om du inte är proffsodlare. Man vinner inget på att så dem före april. De blir bara långa och rangliga inomhus. 

Här följer beskrivning på tre chili och tre tomatsorter som jag provat på och som jag sparat fröer av. Några frön av varje finns kvar/till salu om du vill prova att odla själv.

5 frön kostar 10 kr
10 frön kostar 15 kr

Chili - Christmas Bells
  
I växthus blir den här chilin ett "träd" som ger 100-tals lagom milda frukter 2-3,5 cm stora. Tar du bort membran och kärnor kan du äta dem som de är. Frukten har en vacker form, som en klocka. Jättegod frisk smak, nästan friskare som omogen/grön. Jag mixar den och blandar med olja och salt och har som krydda på det mesta el. hackar den i småbitar och blandar färsk i sallad och hembakat bröd. Lyckades överleva den inomhus vintern 2014 utan ohyra. Nu står den återigen inomhus och jag plockar frukter av det snart tvååriga trädet än!



Chili - Cumari

Den här plantan blir inte så stor men har ett vackert växtsätt. Ser ut som en liten bonsai. Den får pyttesmå runda frukter som är gula och rätt starka. En eller två stycken i en gryta sätter en särpräglad smak på maten och lite hetta, Lite fruktig, "parfymig" och aromatisk på samma gång.



Chili - Fishpepper

  
Denna chili blir först gulgrön. Kan få mörkare gröna ränder. Ibland blir den lila innan den till slut mognar till rött. Den är "lagom" stark. Torkad så räcker det med 1-2 st i en gryta för att den ska få lite sting. 
Den är en prydnad för trädgården/växthuset/uteplatsen även innan den får frukter för bladverket går i grönt OCH vitt. Blir inte så hög. Mina har nog aldrig blivit mer än 40-50 cm. 



Tomat - Indigo Rose
  
Jag provade denna kvisttomat för första gången 2015 och blev förälskad. Indigo rose är grön som ung. När solens strålar smeker den blir den svart. Sen byter den skepnad och det gröna övergår till orange. Den gör succé i vilken sallad som helst. Men även i ensamt majestät är den söt, god, köttig, fast, vacker, färgstark. Den har allt!


Tomat - Green Zebra
Green Zebra är en köttig, god tomat som drar blickarna till sig på matbordet. Den är grönrandig som omogen men när den börjat mogna så drar färgen lite åt gult. Normalstor.

Tomat - White Sweet Cherry
White Sweet Cherry blir som mogen gulaktig (trots namnet). En kvisttomat med storlek någonstans mellan körsbär och plommon. Mycket söt och god!

cre8ingbyrosemarie@gmail.com

070-605 89 12

1 kommentar:

Elisabeth sa...

Chili har ju så vackra färger och former :) Men jag håller mig till blommorna ;) Gillar verkligen tavlan a new dawn.....jättevacker ! :D
Kram
Elisabeth