Summa sidvisningar

tisdag 5 juni 2018

Strövtåg i trädgården i början av juni

Nu har det varit väldigt varmt ett tag. Man blir trött av värmen. T.o.m. för trött för att blogga. Men idag var det riktigt kallt! Om man jämför alltså... När jag skulle ut och handla i shorts och t-shirt så fick jag vända på klacken och ta på mig en tröja. Det är man ju inte van vid!

Under en liten runda i trädgården koncentrerade jag mig på mina pioner. Jag undrar om inte den här vanliga bondpionen som doftar så himla gott tar priset. Den levererar varje år.


En mörkt röd pion grävde jag upp i mina föräldrars trädgård innan vi sålde deras hus. Den är jag glad för. Inte så mycket för färgens skull, nej där är det minnena som talar...


Coral Charme, är och förblir min favorit. Den har en helt underbar färg som går åt laxrosa. 


Snart kommer Peacher med sina vita blommor med skiftningar i rosa, gult m.fl. färger.


En pion som uppstått på tomten och som kanske funnits där i många, många år är den helt rosa. Sort? Ingen aning.


Och så har en snäll granne förärat mig en vit pion. En gammal sort, helt underbart kritvit. Den har hon delat med sig av i år igen och jag har nu t.o.m. några krukor till salu.


Underbar är också nävan "Splish Splash". Den tilltalar min konstnärliga själ och känns även lite spännande. Inget blomblad är det andra likt. Lika oförutsedd och oordnad som livet självt.


Irisarna tål att tittas på. Jag har några olika sorter. Den rödlila blommar nu och den vita. Båda har stora fina blomklasar på rätt höga stjälkar. 

    

En enda vit krollilja finna i min ägo och till min glädje så blir löken/plantan större och större för varje år. Nu dröjer det inte länge förrän den blommar överdådigt.


Vitt är också blågullet. Eller heter det vitgull när blågullet är vitt? Från början hade jag många blå och någon enstaka vit. Nu är det nästan bara vita. Det är lite ovanligt för det vita brukar inte ta överhanden. De brukar dra sig tillbaka och låta den blå färgen regera.


Kumminet frodas. I år får jag många frön till brödbak och grytor.


Chapeau de Napolen/Napoleons hatt är en ros som inte liknar någon annan. När man ser knopparna så förstår man varifrån den fått sitt namn.


Den får faktiskt en underbar blomma också!

    

Krusbäret är först med bär. Redan i maj är det små krusbär på busken. Vi har ett mjöldaggsresistent bär som heter "Hinnonmäki".


Klockbusken har jag köpt på Linuddens trädgård. I år är busken översållad med blommor. 

Enkianthus campanulatus

Krypflox/Phlox stolonifera finns i min trädgård i mörkrosa och vitt. Häromåret införskaffade jag en låg variant med gröna blad som har vita kanter - Phlox procumbens "Variegata".


I sanden bredvid växthuset växer stor och liten sandlilja. Den stora har börjat blomma nu. Den lilla väntar ett tag. På vad? Ja inte vet jag.
Stor sandlilja - Anthericum liliago
Liten sandlilja - Anthericum ramosum

   


Inga kommentarer: