Summa sidvisningar

tisdag 22 september 2015

Hösten är soligt gul


Rudbeckiornas tid är här. Den rosa "Magnus" och den vita "Alba" har börjat se lite fula ut men höstrudbeckian (R. fulgida "Goldsturm") står stolt och rak med sina nästan självlysande blommor. Den här rudbeckian finns på några olika ställen på min tomt för att den ska lysa upp mina höstar.

En del rudbcekior självsår sig rätt bra. Till dem hör sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta. Har man väl tagit in den i trädgården så får man som tack små plantor till nästa år. Blommorna är färgsprakande. Som eld, och det varierar lite från planta till planta.


De allra högsta rudbeckiorna måste man binda upp, annars lägger de sig ner i vind och regn. Men de är tacksamma för de blommar länge och de "drygar" ut vilken bukett som helst.


En annan hög rudbeckia är R. nitida "Herbstsonne" som är helt ny för mig. Jag föll för de solgula kjolarna som ser ut som skira fjärilsvingar.


Höstögat (Coreopsis verticillata) lyser också som en sol på hösten och den har så smala blad så att de nästan ser ut som dill.


Mellan ett par stenar har den gula nunneörten hittat en lagom karg och torr växtplats. Den fick vara kvar och den tackar med att blomma nu sent på hösten. 


Ligularia, stånds, är otroligt vacker med sina stora blad och på hösten reser sig blommorna en bra bit över bladverket. De är precis som höstrudbeckian, självlysande.

Fr..v. Rödbladig klippstånds (Ligularia dentata "Desdemona"), klippstånds 
(Ligularia dentata) och drakstånds med flikiga blad vars blommor går åt orange 
(Ligularia japonica).

En annan hög och mycket vacker växt är gul klint, Centaurea macrocephala. T.o.m. den krullhåriga knoppen är vacker.

  


 Nattljusen lyser också gula. Jag har ett av dem, Oenothera fruticosa "Fireworks", och har precis blivit lycklig ägare till frön av stort nattljus också.


Kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, är svår att misslyckas med. Spar frön och strö ut i en kruka eller rabatt på våren och du har små gula solar hela sommaren och hösten. Den här tagetessorten, som är ettårig, kan användas som krydda i matlagningen också.


Det går mode i växter också! Många avskyr det gula och skulle inte kunna tänka sig att ta in dem i trädgården. Men jag kan inte låta bli att förföras av det gula. Som dessutom passar så utmärkt bra till det gröna...



Inga kommentarer: