Summa sidvisningar

lördag 11 november 2017

Vintervägar

"Vad gör man med en söndag morgon..." sjunger Anders Glenmark i Mare Mare. Söndagen ligger i framtidens dunkel för det var ju lördag i morse när jag vaknade. Regn, grått, regn, grått, regn, grått... Ja, vad gör man med en sån lördag morgon? Kan man göra nåt för att den ska bli bättre? Naturligtvis! Ut och konfrontera det gråa och trista. Ta in det vackra och ljusa som ju finns därute i naturen. Naturen levererar alltid, har alltid nåt vackert att bjuda på.

Så vi fyller termosen med kokhett vatten, packar snabbkaffe och muggar och brer några mackor och stoppar i en kasse, tar bilen och drar ut i landskapet utan plan eller mål. Redan vid Surahammar ser vi bilar med snö på! Va? Har vintern kommit ända hit? Den var ju i Fagersta i morse. Har den lyckats nästla sig ner till vårt sydligare landskap?



Sannerligen. Vi möter lite lätt snöslask, sedan lite mer och lite norr om Ramnäs ligger det redan några centimeter med nyfallen snö. Jag går ut och fotograferar höstens första snö.
I bilens värme är det skönt och vi hittar en plats i de stora skogarna där vi stannat förut och fikat. Utsikten var inte den bästa men man får inte vara kräsen när man åker omkring på vintriga skogsvägar. Man kan inte stanna var som helst.


Kaffet var hett. Smörgåsarna var goda. Saffransskorporna med. Och vi hade det varmt och gott i bilen. Efter kaffet lämnade jag bilvärmen för att fotografera den nya vintern intill.



Usch och fy vilken tid vi går till mötes. Dessa slaskande och plaskande vintrar som vi har numera. De långa och gnistrande barndomsvintrarna är ett minne blott. Om vi har tur får vi lite vinter några veckor i februari då även Mälaren fryser till. 

Vi kom hem med alla dessa olika intryck, kokade potatis och skivade upp den tillagade fransyskan och gjorde gräddsås med ädelost till. Det var så gott så det vattnades i munnen redan innan. Så vad gör man med en lördag morgon? Man gör den till sin och gör nåt bra av den. Kreativiteten vaknade efter maten och jag flyttade in mitt "vinterbord" i vardagsrummet och började producera smycken. Undertryckt kreativitet ville äntligen ut.

Om livet ger dig citroner, gör lemonad. Om livet ger dig vinter och kyla, gör is och lägg den i ett glas gin och tonic och toppa med en grönskimrande limeskiva. Du kommer genast att må lite bättre!









Inga kommentarer: