Summa sidvisningar

lördag 19 november 2016

Här ska "korvas"!

Nu var det dags att göra korv. Igen. Vi har börjat göra egen korv eftersom vi har kunniga grannar som vet att göra korv från grunden. Vi brukar passa på att köpa fläskkarré när den ligger runt 40 kr/kilot. Fryser in tills det är dags att tillverka korv eller gör korv direkt efter inköp. 
Vår granne, som kommer från Slovenien, ser till att alla tillbehör finns. Vin, vitlök, salt, peppar, ev. späck, korvskinn/fjälster, snöre m.m. Bekvämt och bra!

"Vi" börjar med att mala köttet. Eftersom det var fläskstek vi använde som innehåller mindre fett än karré, så behövdes lite späck som också maldes.


Vår granne blandar kött och späck och häller på rött vin i vilket pressad vitlök legat och dragit några timmar eller över natten. Sen strör han salt och krossad svartpeppar över den tillplattade kakan av smet. Ett nästan täckande men tunt lager av varje. Så börjar han blanda. Vi tar en bit av smeten och steker och känner efter om det är ok med kryddorna. I vår del av smeten blandar vi i en hel del garam masala och mycket mald chili.

Allt går lättare när man hjälps åt! 

Den här gången har sambon och jag bestämt att vi ska göra burgare av det mesta av smeten. Jag rullar stora köttbullar, plattar till och fryser in dem i plastlådor med smörpapper emellan så att vi kan ta upp så många vi behöver vartefter. 


Under tiden börjar de andra med själva stoppningen. Fjälstret har sköljts och kvarnens hålskivor har ersatts med en pip på vilket fjälstret har trätts upp. Vana händer trycker ner smeten och fjälstren fylls sakta med korvsmet. Den här gången var fjälstren lite för tjocka men vad gör det. Det är bara att göra själva korvarna kortare.


Efter ett par timmars jobb har vi korvämne så det räcker ett tag framöver. Några små hål har upptäckts och jag klipper av korven där, klämmer ut lite smet i båda ändarna och får då rum att knyta bomullssnöret runt ändarna, Det ska hålla smeten inne i tarmen. På det sättet har jag "lagat" dem. Resten av de långa korvarna blir till små korvar genom att man bara vrider korven några gånger precis där man vill att den första ska sluta och den nya ska börja. 

Jag glömde bort att fota vår salami. Bonusen i korvtillverkningen! Grannen hade breda korvpapper med snören i ändarna vilka vi fyllde med smet efter att ha tillsatt ytterligare lite finhackade späckbitar. Salamin kommer att bli ungefär som en falukorv i storlek och c:a tre decimeter lång. Några hål pickades i det vaxade papperet så att ev. luft kunde passera ut medan han packade ihop smeten ännu mer genom att skaka korven.
De här korvarna ska nu ner i grannarnas jordkällare och hänga där någon månad för att gotta till sig. Vi får väl kolla någon gång runt jul hur de artar sig. Behöver de mer tid på sig så får de det. Den som väntar på nåt gott...


Inga kommentarer: