Nu är det tid att så chili för att de ska komma igång och hinna bli stora plantor att skörda av.
I år har jag nio olika sorters chili att bjuda på:
Brazilian Starfish som är en härlig och inte så stark chili. Tre plantor i en jättestor kruka gav tre "buskar" som sträckte sig ända upp till växthustaket 2016 och gav massor med vackra frukter som är lika goda gröna som röda. Den vill jag inte vara utan.
Inte heller Jamaican Bell som också är klockformad och inte så stark. Lika frisk i smaken grön som Brazilian Starfish.
Chocolate Cherry var en ny bekantskap som jag nu odlat i två år. Frukten är nästan svart och växer "uppåt". En vacker chili. Som en mogen, mörk biggarrå och inte så stark.
Hungarian Yellow Hot Wax är avlång och stor. Lika god grön som moget gul. Frukterna är så stora att man kan fylla dem, t.ex. med getost, och lägga på grillen. Mums!
Malawi Piquant Pepper är också en sån där lagom stark variant som jag provat i två år.
Aji Lemon är lite starkare än de ovan men doftar som en blandning av citrus och ananas. Helt underbar!
En chili som är jättelång och jättesmal är "Doux Trés Longe de Landes". Den är rätt het och vacker att hänga på tork i fönstret.
"Peter Pepper" (Penispeppar). Den ni! Blir gärna en snackis. Het!
Det blir "Monkey Face också. Het men ger frukter i olika skepnader.
Stora chilis med mycket "luft" inuti bör halveras före torkning. Det är lätt att de ruttnar inifrån annars. De mindre torkar utan problem. Hemma hos oss finhackar vi chilin färsk ibland och fryser in i plastpåsar sedan vi plattat ut smeten till tunna flak. Då kan man lätt bryta en bit när man behöver till maten. Ett mycket gott tillbehör till maten är chili som mixats med olja och lite salt.
Alla frön är öppet pollinerade.
5 frön kostar 13 kr
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar