Summa sidvisningar

lördag 25 januari 2014

Gourmetmiddag med överraskningar



Lördagseftermiddagen började med en drink. Fläderbrännvin, tonic water, bubbelvatten, sockerkorn, clementinsaft och is. Gott!
Som förrätt kokade vi kronärtsskockor. De kokas i 20-30 minuter i saltat vatten tills bladen släpper. Sen äter man dem med smör, citronsmör eller fyller dem med räkgräddechilisås. Vi åt dem enbart med smör.


Mästerkocken Bosse gjorde rödlöksmarmelad à la Johan Jureskog som äger krogarna AG och Rolfs kök i Stockholm.


Skivad rödlök steks och får mjukna ihop med smör. Tillsätt din älsklingsvinäger, lite flingsalt och socker (eller råsocker eller honung). Låt puttra i en halvtimme. Späd med mer vinäger och vatten tills du fått en sockersöt men ändå lite syrlig marmelad.
Till det rekommenderade Johan Jureskog en märgkopp så vi hade inhandlat märgben.


Märgbenen delas hos slaktaren till önskad storlek. Ugnsrostas till 55 grader. Förses med lite salt, peppar och hackad persilja. Sen äts innehållet i benen ihop med det rostade brödet och rödlöksmarmeladen.


Varken sambon eller jag tyckte att märgbenen var speciellt goda. Fett, fett, fett... Men rödlöksmarmeladen var suverän på det rostade brödet. Den kommer vi säkerligen att göra mer av. Och servera till kött? Fläskkött, karré etc. tror jag blir en bra kombination.

Vad gjorde vi med de överblivna märgbenen då? De åkte i alla fall inte i komposten. I morgon blir det fest. I alla fall för de fyrbenta... 



Inga kommentarer: