Summa sidvisningar

måndag 30 mars 2015

Iris, iris iris! Små, mellan och stora.

Just nu blommar några små irisar hemma hos mig. De är båda lila.
Den här heter Iris reticulata "Purple Gem".


Längre fram i sommar kommer den lilla gula Iris pumila (pumila betyder liten) "Laced Lemonade". De här små irisarna är lättskötta och breder sakta ut sig där de står. Torrt naturligtvis men intill en liten damm av betong som fylls med regnvatten från stupröret intill.



En annan av mina Iris pumila heter "Orange Caper". Den är lite mörkare gul och en aning högre än den lilla "Laced Lemonade".


Jag har några mellanstora också. Den gula Iris bucharica som nu efter några år har försvunnit från rabatten. Förmodligen var den inte riktigt härdig.


En av de mellanstora är också Iris chrysographus. Den bildar ruggar som efterhand blir blad- och blomlösa i mitten. Det är rätt vanligt bland irisar. De bör nog planteras om efter ett tag så att man alltid har fina plantor.  



Så finns ju de stora bjässarna också. De går inte av för hackor!

Iris germanica "Abramssonii". Framtagen och döpt av en STA-medlem Boris Abramsson.
Iris germanica "Helge"
Iris germanica. Namn?
En blekt laxfärgad iris. Sort? 

På senare år har jag blivit lycklig ägare till en riktig praktiris. Den är vit och hög och stängeln har flera "våningar" med blommor. Var jag fått den ifrån vet jag inte. Sorten vet jag inte. Men vad gör det när den är så här vacker. Förra året började jag dela den för att kunna dela med mig av den. Ska göra det i år också för det är många som vill ha.




Inga kommentarer: