Summa sidvisningar

söndag 8 mars 2015

Kejsarolvon - Viburnum farreri


Jag hade länge gått och spanat in busken kejsarolvon innan jag "blev med olvon". Vi har ju en kort säsong med värme jämfört med sydligare breddgrader och då vill man liksom sträcka ut och tänja på gränserna lite grann. Kejsarolvonet blommar ju när inget annat blommar. Så fick jag ett erbjudande att hämta en buske hos ett par i Västerås. Hos dem hade den aldrig blommat så de ville bli av med den. Åkte hem till dem och grävde upp den och planterade den i rabatten i väster. Den rabatten är lite upphöjd mot omgivningen så tjälen går ur jorden tidigt där, där är torrt och varmt och växterna jag har där kommer igång tidigt. Sagt och gjort, den fick en "plats i solen". När det gäller kejsarolvon så vet jag inte om det har så stor betydelse för de blommar tidigt var de än står men jag ville vara riktigt säker. Idag den 8 mars står den i "full knopp".


Busken har etablerat sig bra. Den har haft lite "ups and downs" men nu efter några år känns det som att den lever i symbios med mig och min trädgård. Idag är en speciell dag. Årets varmaste dag med en temperatur på +15 grader. I SKUGGAN! En enda blomma firade dagen med att veckla ut sina kjolar. Förra året såg blomställningarna ut så här. 


Jag har även införskaffat en annan tidig-blommare, tibast. Idag valde en av dess blommor också att visa sin rödlila klänning. Kan det ha nåt att göra med att det är Internationella kvinnodagen idag? Kvinnors kjolar och klänningar har ju inga begränsningar vad gäller färg och form!


Inga kommentarer: