Summa sidvisningar

måndag 26 oktober 2015

Frön, frön, frön...



Frön fascinerar mig. Dels formerna men allra mest varje växts mycket specialiserade sätt att sprida sig. Så välinrättat, så effektivt. Klockorna t.ex. får små hål på sina frökapslar. När sen höstvindarna får stjälkarna att vaja så pytsas de pyttesmå, runda fröna ut åt olika håll.
Vallmokapslarna beter sig likadant. De får också små håligheter längst upp i kapseln och så småningom blir hela kapseln full med hål. Ifall något litet frö skulle ha gömt sig kvar.


Maskrosorna och en hel del andra växter förser sina frön med fallskärmar så att de ska kunna flyga långt. Andra med vingar, som t.e.x. lönnens näsor. Visserligen bara en vinge men den snurrar sig till andra marker.

Ängshaverrotens fröställningar ser ut ungefär som maskrosens

I mitten av oktober skall alla fröer, som man vill skänka till Sällskapet Trädgårdsamatörernas fröinsamling, vara inskickade. I år har jag bidragit med ett trettiotal arter. Det är lite tidigt att skicka iväg dem runt den 15:e, tycker jag. Jag har knappt hunnit natta min trädgård. En del fröer har jag hunnit ta reda på men det finns fortfarande en hel del arter kvar och en del har inte ens mognat än. Det är ju lite pyssel med fröerna, som ska torka inne ett tag, sen rensas från frökapslar och skräp, paketeras och namnges. Visserligen kan man skicka fröer senare också, om man angett det på första listan men det är en procedur som i alla fall inte jag har lust att göra om. Med all respekt för denna enorma hantering av ett par tusen insamlade sorter! Bara för oss STA:ares höga nöje.

Ja, jag är väl lite lat. Men jag tycker om att göra saker och ting ordentligt och då tar det tid. Så nu har jag ett litet lager med olika fröer ordentligt paketerade i kaffefilter med olikfärgade plastgem på. Röda blommor får röda gem, blåa blommor får blåa gem...
Där finns ettåringar, tvååringar/bienner, perenner och chili, tomater, kryddor m.m.

Är du intresserad av en lista så maila mig:
cre8ingbyrosemarie@gmail.com

OBS! De flesta perenner kan sås nu. Märk upp sådderna och ställ ut krukorna på en avskild plats i trädgården. Sen håller du utkik i vår efter små plantor och skolar om dem vartefter.
Om man gör på det här sättet så slipper man hålla reda på om fröerna måste ha en köldperiod eller inte. Kyla får de ju under vintern. Dessutom slipper du ha sådderna inne. Perenner mår inte bra av att stå inne, de är ju gjorda för att vara ute hela tiden.


Inga kommentarer: