Summa sidvisningar

fredag 8 juli 2016

Borta bra men hemma bäst


Att resa är stort, att komma hem är större. Att ha ett hem och en trädgård som är ens paradis är inte alla förunnat i vår turbulenta värld. Jag önskar att alla människor kunde ha en fristad där de kunde odla sina grönsaker och sina relationer. 
I år reste vi till Gran Canaria två veckor i april. Aldrig mer ska jag resa från Sverige senare än mars! Man missar så mycket av våren i Sverige annars. Det är ju i vår egen grönska vi vill möta kompisar och vänner. Det är bara under sommaren som man kan umgås utomhus. Regnar det så har vi våra olika uterum. Blåser det så har vi andra ställen att träffas på. Är solen obarmhärtig så finns det ytterligare ställen att tillgå. I mitt paradis finns vrår för alla väder och smaker!

Under sommaren åker vi iväg på turer men bara korta sådana. Vi vill ju vara hemma och njuta av sommaren också. Förra helgen campade vi hos vänner i Stjärnsund och denna vecka har vi varit några dar och campat i Malmköping ihop med ena dottern och hennes barn. Nu är vi hemma igen i vårt paradis.

Hemma igen, går jag in i växthuset och kollar hur mina chiliplantor mår. Christmas Bells frodas. Precis som förra året ser den ut att bli trädlik och blommorna utvecklas efter hand.


Jamacian Bell är inte långt efter. Den är över en meter stor trots sin lite mindre kruka. Blir den lika stor som Christmas Bells så ska den få en större kruka nästa år. 


Malawi Piquant Pepper har också bildat frukter.


Så har även chilin Choclate Cherry gjort. De är stora som körsbär nu så de håller nog vad namnet lovar.


Min vackra chili "Fish Pepper" glädjer mig med sitt brokiga grönvita bladverk. Nu börjar frukterna komma också. Jag har odlat den i flera år och konstaterar att en enda frukt av denna planta sätter lagom sprutt på en hel gryta.


Hungarian Yellow Hot wax beställde jag från en privat person. Facebookgruppen "Plantor och fröer köpes, säljes och bytes" är perfekt till att utöka sitt sortiment av växter och även att bli av med sitt eget överflöd. Den här chilin köpte jag för att jag hört att den var perfekt att fylla med chevreost och lägga på grillen. Frukterna är lagom stora och tar man bara bort membranen och fröna inuti så klarar de flest av att äta dem utan att munhålan brinner. Frukterna är c:a 1,5-2 decimeter långa.

 

I grönsakslandet frodas pumpor och squash. En grön squash med enbart honplantor, som skulle ge massor av frukter, inhandlades under STA:s växtmarknad. Nu har den första squashen växt till sig och den följs av åtminstone tre andra.


Pumporna är inte långt efter. Grannen Anjas blekt laxrosa, stora pumpa är på gång med flera små kart.


Hennes gröna, lite mindre pumpa som är grön med orange ränder frodas också i mitt grönsaksland. Den har lite orange fruktkött och jag vet inte hur många lasagne jag gjort på den här pumpans fruktkött. Man lägger tunna skivor i saltat vatten någon timme. Kramar ur dem och gör en god köttfärssås på sidan om. Sen varvar man köttfärs och pumpa och täcker med riven ost. Ev. kan man blanda med creme fraiche med ketchup eller vanlig bechamelsås. Lasagnen är färdig när osten har blivit lite gyllene. 

De orange ränderna har inte visat sig ännu

På Prästgården i Sörstafors så köpte jag en slanggurka som skulle ge massor av slanggurkor med måtten c:a 15 cm. Den verkar vara en hit. Två stora gurkor hade växt till sig under vår frånvaro och massor med nya är på gång.



Vilken rikedom det är att kunna gå ut i trädgården och hämta sin mat. Jag samlar ihop det jag har för dagen, funderar lite på vad jag ska göra av det och vips har en ny maträtt sett dagens ljus!










Inga kommentarer: