Summa sidvisningar

tisdag 12 juli 2016

Restaurangen i Axmar


Här är den berömda bryggan i Axmar som lånat ut sitt namn till restaurangen vid havet. Den ligger lite norr om Gävle och har rankats med mellan 4,6 och 4,9 poäng på en skala av 5.
Vi kom dit idag efter lunch någon gång och började med att boka middag vid 16.00.

Här finns ett 30-tal ställplatser och de fylldes på efter hand som eftermiddagen fortskred. Smart idé! Att äta en god middag kräver sitt vin och man har bara några meter att gå när middagen är avslutad och paltkoman inträder, till sitt lilla hus på hjul.

Mellan regnskurarna som mest var som dugg låg Östersjön blank som en spegel.


Fågellivet var som vid alla havsstränder rikt. Vi hann med att se trutar, fiskmåsar, tärnor, gråhägrar, ladusvalor och en havsörn under vår måltid. Inte konstigt att de trivs här bland kobbar och skär. Det gör ju vi med!


Äntligen var det dags för mat och vi var ganska hungriga. Sambon hade bestämt sig för en trerättersmeny men jag som inte är förtjust i efterrätter ville ha en vanlig förrätt och varmrätt.

  

Min förrätt bestod av carpaccio av gravat kalvinnanlår på bädd av ruccolasallad med örtvinägrett, fikonmarmelad, rostade cashewnötter och parmesanost. Behöver jag tala om hur god den var!


Till varmrätt hade jag valt gös. Sesampanerad med halstrad pilgrimsmussla och brynt smör, chalottenlök och pepparrotstsatziki och bryggans delikata risotto. Det blev inte många smulor kvar på tallriken. 


De unga servitriserna var trevliga och måna om oss som kunder och ville att vi skulle ha det bra. Omgivningen var trivsam och vi hade fått ett bord för två på "gräddhyllan" så vi hade riktigt bra utsikt över havet.

Sambon var lika nöjd med sin trerättersmiddag som jag över mitt val.

Väggarna var murade med slaggsten. Från bruket?

Vi satte oss ner på uteplatsen en stund för att smälta maten, sen tog vi en kort promenad "hem". Tittade lite på omgivningarna nöjda och belåtna. 

I fönstret får vi se ett litet huvud sticka upp. Var har ni varit husse och matte? Ni beställde väl torrkäk?! Ja, ja Sluggo vi skulle aldrig drömma om att frossa på nåt annat när du inte är med.



Inga kommentarer: