Summa sidvisningar

fredag 2 december 2016

Bra decemberblandning


Nu närmar sig julen med stormsteg. En av dagarna i veckan hade skolor och förskolor stängt så barnbarnen kom hem till mig. Det blev en bra blandning framför tv:n med Disneys Svanprinsessan på förmiddagen och Sune i Grekland på eftermiddagen. 

Mellan filmer och matpauser gjorde vi lite nytta också. Jag tog fram textilkritor och en en vit t-shirt och barnen fick dekorera den bäst de ville. Ingen i hela världen har en likadan vill jag lova!

  

Lilla J hjälpte mig klä de små granarna och vi satte även ihop den stora och påbörjade smyckningen av den med.


Rönnbärsträdet framför köksfönstret som föll för sågen i höstas försedde oss med flera kilo rönnbär som hittills legat i frysen. Nu i veckan togs de fram och jag kokade gelé av hela fyra kilo plus några äpplen. Nu ser jag fram emot några stekar i vinter med rikligt med gelé på tallriken. Rönnbären ger en slags söt beska åt gelén som ger den dess karaktär som passar så himla bra till kött.


Glasburkar hade inhandlats. Jag tänkte ta med mig en del gelé till helgens marknad på Broby Gård. Så den kommer andra till glädje också.


Nu kom mina egenhändigt tillverkade etiketter till stor nytta!


Idag ska jag prova på att göra äppelgelé också. Vi har ju några lådor med äpplen liggandes i boden.

I veckans "Tina i fjällen" visade Tina Nordström hur hon gjorde smör. Sambon mindes plötsligt hur han som liten fick kärna smör hemma hos släktingar och ville prova på att göra eget. Sånt här smör gör man på en kvart, tjugo minuter. Det är superlätt.
Vi gjorde smör på en liter grädde (40%) och ett par deciliter creme fraiche. Det vispades i bakmaskinen tills det blev "smör". Vätskan hällde sambon bort (spardes till bakning i frysen) och smörklumpen lade han i en bit rent bomullstyg och klämde sen ut resten av vätskan. Tillsatte flingsalt och lite vanligt salt efter smak och knådade in det. Klart!

Om man vill kan man "tvätta" smöret lite extra. Man knådar det i vatten och byter ut vattnet vartefter tills det är alldeles klart. Så gjorde man förr. Kanske för att få en vacker färg, extra glans, vad vet jag. Jag lovar, det här smöret tillförde något alldeles extra till knäckebrödsmackan den dagen!


Igår var det första dagen i månaden december. Det betyder julkalender på tv för barnen. Men för mig har det fått en extra betydelse. Jag är nämligen lycklig innehavare av en paketadventskalender! Mina barn förser mig med 24 paket, ett för varje dag fram till julafton. Gissa om mina frukostar blir berikade och inte bara av nyttigheter som fil och havregryn...
 

Två dagar i rad har paketen innehållit grodor. Nu undrar jag om det är årets tema? Kanske är jag 24 grodor rikare när vi kommer till julafton? På somrarna sitter alla grodor jag fått genom åren runt mitt nergrävda badkar ute i trädgården. Bland stenar, gräs och liljor. Nästa sommar får de i alla fall ett par kompisar. Vi får se om det blir fler.


Inga kommentarer: