Summa sidvisningar

fredag 30 juni 2017

Mina nejlikor gör mig förvirrad

När vi byggde upp växthuset, som står på cementplattor, så lämnade vi en kant kvar intill ramen. Bl.a. för att jag skulle kunna ha några krukor med växter ståendes där under sommarmånaderna. Utanför dem lämnade vi gruset bart några decimeter. Tanken var att lägga dit lite fina kullerstenar och plantera några torktåliga växter mellan dem. Det lyckades över förväntan och bl.a. de nejlikor jag inhandlat trivs alldeles utmärkt där i den torra miljön. En del plantor är köpta så sent som 2015 och 2016 och bildar idag fina ruggar med färgglada nejlikor. 

Den erfarenhet jag tidigare haft av nejlikesläktet Dianthus är någon enstaka i ett tidigare stenparti. S.k. bergnejlikor (Dianthus deltoides) bl.a. "Maiden Pink Brilliancy" som är skarpt och mörkt röd och så en vit sort "Albiflorus".

Växthusets högra sida

Växthusets vänstra sida

En av de backnejlikor jag köpte 2015 hette "Brilliant". Den ser ut som den jaq hade tidigare med sitt röda flor.


Samma år köpte jag en bergnejlika (Dianthus gratianopolitanus) "Feuerhexe". Blommorna är något större än backnejlikornas och stänglarna lite mer lika de stora man kan köpa i blomsteraffären, fast betydligt mindre och i en lika tät samling som bergnejlikorna.


Den rosa kan vara en bergnejlika den med...


Den här också. Köpt som röd...


Fjädernejlika (Dianthus plumarius) känns igen på de fransiga blombladen. Här är sorten "Marieberg".


Nedanstående nejlika skulle vara en spetsnejlika (Dianthus spiculifolius) men jag tycker att den ser ut mer som en fjädernejlika. Spetsnejlika har ännu fransigare blad som inte sitter lika tätt, tycker jag mig se när jag googlar på den.


Jag har två olika nejlikor med större blommor. Jag har köpt en röd en som Dianthus elegans "Adorable". Kan det var den jag verkligen fick?


Nedanstående rosa nejlika med mörkrosa teckningar i mitten borde vara en Dianthus plumarius "Maggie". Den har också stora blommor men är fylld.


När jag nu suttit och tittat på mina foton och läst i min egen förteckning samt googlat på de sortnamn jag har så blir jag lite lätt förvirrad. Har jag fått vad jag köpt? Kanske inte men jag är rätt nöjd med resultatet. Att satsa på nejlikor i grus det visade sig i alla fall vara ett smart drag. Så jag känner mig rätt nöjd ändå att de trivs och frodas hemma hos mig. 
Vad spelar det för roll att de heter Pink Margaret och är röda eller Black Velvet och är rosa eller White Magic och är gula... Fast ibland önskar jag att odlarna hade lite mer koll. Speciellt om man, inte som jag vill ha alla möjliga färger på mina blommor, utan tänker göra en rabatt med ett fåtal färger. Då kanske man blir lite irriterad. Jag tänker mer så här: De skulle ju bli vita men vad vackert röda de är!

Inga kommentarer: